Domowe kiszenie ogórków to letni rytuał w wielu polskich domach. Jednak nie każdemu udaje się uzyskać idealny efekt. Tymczasem klucz do sukcesu tkwi we właściwym przygotowaniu warzyw jeszcze przed ich umieszczeniem w słoikach.
Zimna kąpiel. Sekret twardych ogórków kiszonych
Jednym z najprostszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na uzyskanie jędrnych i sprężystych ogórków kiszonych jest ich wcześniejsze hartowanie. Na czym polega ten trik? To nic innego jak moczenie ogórków w bardzo zimnej wodzie, najlepiej z dodatkiem lodu, przez minimum 30 minut przed kiszeniem.
Sprawdź również: Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze
Zanurzenie warzyw w lodowatej wodzie powoduje, iż skórka staje się bardziej napięta, a miąższ twardszy. Dzięki temu ogórki po fermentacji zachowują wyjątkową chrupkość. Wystarczy wypełnić miskę zimną wodą z kranu i dorzucić kilka kostek lodu, aby uzyskać idealne warunki do hartowania. To właśnie ten prosty zabieg może zadecydować o sukcesie całej partii kiszonek. Szczególnie jeżeli robisz przetwory na zimę i zależy ci na ich trwałości.
Naturalne dodatki, które wpływają na jędrność kiszonych ogórków
Oprócz hartowania ogromne znaczenie mają również dodatki, które umieszczamy w słoikach wraz z ogórkami. Sekretem twardej struktury kiszonek są naturalne garbniki — związki chemiczne, które spowalniają rozkład pektyn i zapobiegają zmiękczaniu warzyw.
Sprawdź również: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon
Do najbardziej wartościowych dodatków należą:
- Liście dębu, wiśni, winorośli lub czarnej porzeczki. To naturalne źródła garbników, które działają konserwująco i wzmacniają strukturę ogórków.
- Korzeń lub liście chrzanu. Oprócz działania bakteriobójczego wspomagają proces fermentacji i chronią ogórki przed psuciem.
- Gorczyca. Wpływa na smak i sprzyja fermentacji mlekowej, a przy okazji pomaga utrzymać twardą konsystencję kiszonek.
- Czosnek, koper, ziele angielskie. Nie tylko nadają aromat, ale też wspomagają procesy kiszenia.
- Sól kamienna niejodowana. To podstawa każdej kiszonki. Nie tylko konserwuje, ale także pozwala na prawidłowy przebieg fermentacji mlekowej.
Dzięki odpowiedniemu doborowi dodatków ogórki kiszone mogą zachować jędrność choćby przez wiele miesięcy przechowywania.
Zobacz też:
Otula jelita jak kocyk. To bomba witaminowa, ale w Polsce mało kto go je
Nie tylko zupa grzybowa. w okresie choć raz zrób ten obiad, a rodzina oszaleje z zachwytu
Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Dzięki 2 dodatkom smak jest wybitny