Zaskakująca naleśnikowa zapiekanka z szynką, serem żołtym i beszamelem to pyszny przepis na obiad. Całość udekorowaliśmy różami z salami.
Naleśniki na słodko
Naleśnikowe królestwo to nie tylko słodkie placki z dżemem lub twarogiem. Nie zawsze mamy ochotę na słodki obiad lub kolację. Z pomocą przychodzi zapiekanka, której wnętrze skrywa naleśniki, żółty ser i szynkę. Dodatek beszamelu sprawia, iż danie nie jest suche i zyskuje na kremowym, aksamitnym smaku. Całość zwieńczyliśmy różami z plastrów salami- ta efektowna dekoracja to nie tylko estetyczne wykończenie, ale również smaczny dodatek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Naleśnikowa zapiekanka
Składniki:
- 18 naleśników
- 300 g szynki plastrach
- 300 g sera żółtego w plastrach
- 400 g sosu beszamel
Różyczki
- 60 g chorizo
- 60 g salchichion
- 120 g salami
Sposób przygotowania:
Przygotowując naleśniki pamiętaj o tym, aby do ciasta nie dodawać cukru. Usmaż je i przestudź. Wyłóż pierwszą warstwę do tortownicy tak, aby naleśniki przykrywały również rant formy. Następnie dodaj warstwę z ulubionej szynki.
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Następnie dodaj plasterki sera i przykryj całość naleśnikiem. Ponownie wyłóż szynkę, ser i naleśnika. Powtarzaj warstwy aż skończą Ci się ser oraz szynka. Na samej górze powinien znaleźć się sam naleśnik. Przy pomocy szklanki wydrąż w środku otwory.
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Wydrążone kółka pokrój w paski. Na naleśniku rozprowadź beszamel, dodaj pokrojone paski naleśników z serem i szynką i zawiń. Stwórz kilka takich rulonów.
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Powstałe rulony umieść na górze naleśnikowej wieży, wokół rantów tortownicy, zawijając do środka. Przykryj całość wystającymi naleśnikami (tymi, które stanowiły pierwszą warstwę). jeżeli nie wiesz, jak układać naleśniki- zerknij na filmik z przepisem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Po tym czasie przewróć zapiekankę na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut. Jak ją przewrócić? Odwróć tortownicę do góry nogami tak, aby zawartość zsunęła się na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Przy pomocy szklanki stwórz róże z salami, chorizo oraz salchichion. Oczywiście- możesz użyć tylko jednego rodzaju wędliny. Plasterki układaj warstwowo na brzegu wąskiej szklanki lub kieliszka, jeden na drugim. Powinny nachodzić na siebie. Dokładaj kolejne warstwy. Powstałe kwiatki umieść w otworach naszej zapiekanki.
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Gotową zapiekankę udekoruj posiekaną natką pietruszki i podaj swoim bliskim. Naleśnikowy tort jest już gotowy.
Smacznego!
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności