Naleśniki nie będą przywierać do patelni. Wypróbuj trik, który zdradziła nam babcia

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały?


Nie ma chyba nic gorszego niż przywierające do patelni naleśniki. Nasza irytacja potrafi wtedy wyjść poza dopuszczalną skalę, a planowany miły, rodzinny podwieczorek zamienia się w prawdziwy horror. jeżeli kiedyś ci się to zdarzyło, koniecznie przeczytaj ten artykuł; opiszemy w nim patent, za pomocą którego naleśniki już nigdy nie przywrą do patelni.

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Pojawiły się chyba we wszystkich kuchniach globu, a każdy kucharz, który je przygotowuje, powtarza jak mantrę jedną sentencję: najważniejsze jest ciasto.

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały?

My również nie możemy się z tym nie zgodzić. Farsz to kwestia gustu i może być przygotowywany zarówno na słodko, jak i wytrawnie, jarsko i z mięsem. Natomiast ciasto… cóż, tu sprawa jest zamknięta w uniwersalny schemat. Elastyczne, cienkie, a jednocześnie puszyste ciasto to kwestia wprawy. I jeszcze jednego: nieprzywierającej patelni.

Jednak złośliwość rzeczy martwych powoduje, iż czasem choćby nowiusieńka patelnia prosto ze sklepu po prostu się uprze i nie będzie chciała się rozstać z wylanym na nią ciastem. O tych, które są już starsze i wysłużone, choćby nie wspominamy. W każdej z tych sytuacji możesz posłużyć się prostym trikiem, za pomocą którego naleśniki nie będą przywierały do patelni.

Patent na nieprzywierające naleśniki

Jeśli uważałeś, iż znajdziesz w tym miejscu poradę pod tytułem: wlej na patelnię sześć razy więcej oleju, a następnie wyżymaj naleśniki niczym ścierkę, to pędzimy z wyjaśnieniem: nic w ten deseń.

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały? – Pyszności; foto: Canva

Trik na nieprzywierającą patelnię jest bardzo stary i bardzo… dziwny. A jednak skuteczny. Polega na wysypaniu na suchą patelnię soli kuchennej i podgrzaniu jej. Kiedy kryształki soli zaczną „podskakiwać”, pozbądź się ich i wytrzyj patelnię ręcznikiem. Później możesz już przejść do standardowego smażenia; nasmaruj patelnię niewielką ilością tłuszczu, a kiedy ten się nagrzeje, zacznij smażyć naleśniki.

Już przy pierwszym placku zobaczysz kolosalną różnicę. Po przywierających naleśnikach nie zostanie choćby ślad. Pojawi się natomiast pytanie: jak? Cóż, musimy przyznać, iż do tej pory nie do końca to rozumiemy, ale, jak to mówią „jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie”.

A poniżej prosty przepis na mięsne szaszłyki w cieście. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału