Postne farsze do naleśników można przygotować z grzybów, zarówno ze świeżych jak i z suszonych, z białego sera oraz warzyw. Doskonale komponują się z nimi sezonowe surówki, sok pomidorowy lub filiżanka czystego, czerwonego barszczu. Takie postne, wytrawne naleśniki to wspaniałe danie dla wszystkich. Smacznego!
Farsz pieczarkowy
Składniki:
30 dag pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany
sól oraz pieprz do smaku
1 łyżka keczupu
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć lekko cebulę, pilnując, by się nie zrumieniła. Dodać pieczarki, zamieszać, posolić i dalej smażyć, mieszając aż do odparowania wody z pieczarek.
Dodać keczup, śmietanę i pieprz, zamieszać i zdjąć patelnię z ognia. Gotowym farszem, cienko posmarować wcześniej usmażone naleśniki, zwinąć w rulonik. Tuż przed podaniem podsmażyć naleśniki na rumiano z obydwu stron.
Farsz z suszonych grzybów
Składniki:
3 cebule
¾ szklanki suszonych grzybów
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżka tartej bułki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody do namaczania grzybów
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W wodzie z mlekiem wymoczyć suszone grzyby. Po około 2 godzinach ugotować do miękkości, odcedzić łyżką cedzakową (pozostawiając wywar do innych zup lub sosów).
Rozgrzać patelnię z tłuszczem, cebulę drobno posiekać, przełożyć na patelnię i delikatnie podsmażyć uważając, by się nie zrumieniła zbyt mocno.
Ugotowane grzyby i podsmażoną cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (lub zblendować. Masę przełożyć z powrotem na patelnię, na której smażyła się cebula, dodać tartą bułkę, przyprawić do smaku i przez chwilę, ciągle mieszając lekko podsmażyć.
Gdyby się okazało, iż farsz jest zbyt ścisły, wystarczy dodać niewielką ilość kwaśnej śmietany.
Gotowym farszem, cienko posmarować wcześniej usmażone naleśniki, złożyć w kopertę lub zwinąć w rulonik. Tuż przed podaniem podsmażyć naleśniki na rumiano z obydwu stron.
Farsz ze świeżej kapusty
Składniki:
1 mała główka świeżej kapusty
2 duże cebule
2 duże łyżki oliwy z oliwek do smażenia
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
cząber lub kminek do smaku
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Kapustę pokroić na części, ugotować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Gdy będzie miękka odsączyć na sicie, przełożyć na stolnicę i drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, cebulę bardzo drobno posiekać i lekko podsmażyć. Gdy cebula lekko się podsmaży dodać posiekaną kapustę, przyprawy i stale mieszając zasmażyć. Pod koniec smażenia dodać przesianą przez sito bułkę tartą, ponownie doprawić do smaku.
Gotowym, ciepłym farszem, cienko posmarować wcześniej usmażone naleśniki, złożyć w kopertę lub zwinąć w rulonik.
Tuż przed podaniem podsmażyć naleśniki na rumiano z obydwu stron. Naleśniki podawać z filiżanką barszczu lub z zupą grzybową.