Naleśniki na trzy sposoby (przepisy)

lubelski.pl 15 godzin temu

Postne farsze do naleśników można przygotować z grzybów, zarówno ze świeżych jak i z suszonych, z białego sera oraz warzyw. Doskonale komponują się z nimi sezonowe surówki, sok pomidorowy lub filiżanka czystego, czerwonego barszczu. Takie postne, wytrawne naleśniki to wspaniałe danie dla wszystkich. Smacznego!

Farsz pieczarkowy

Składniki:

30 dag pieczarek

1 duża cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki śmietany

sól oraz pieprz do smaku

1 łyżka keczupu

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć lekko cebulę, pilnując, by się nie zrumieniła. Dodać pieczarki, zamieszać, posolić i dalej smażyć, mieszając aż do odparowania wody z pieczarek.

Dodać keczup, śmietanę i pieprz, zamieszać i zdjąć patelnię z ognia. Gotowym farszem, cienko posmarować wcześniej usmażone naleśniki, zwinąć w rulonik. Tuż przed podaniem podsmażyć naleśniki na rumiano z obydwu stron.

Farsz z suszonych grzybów

Składniki:

3 cebule

¾ szklanki suszonych grzybów

3 łyżki oliwy z oliwek

1 czubata łyżka tartej bułki

1 szklanka mleka

1 szklanka wody do namaczania grzybów

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W wodzie z mlekiem wymoczyć suszone grzyby. Po około 2 godzinach ugotować do miękkości, odcedzić łyżką cedzakową (pozostawiając wywar do innych zup lub sosów).

Rozgrzać patelnię z tłuszczem, cebulę drobno posiekać, przełożyć na patelnię i delikatnie podsmażyć uważając, by się nie zrumieniła zbyt mocno.

Ugotowane grzyby i podsmażoną cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (lub zblendować. Masę przełożyć z powrotem na patelnię, na której smażyła się cebula, dodać tartą bułkę, przyprawić do smaku i przez chwilę, ciągle mieszając lekko podsmażyć.

Gdyby się okazało, iż farsz jest zbyt ścisły, wystarczy dodać niewielką ilość kwaśnej śmietany.

Gotowym farszem, cienko posmarować wcześniej usmażone naleśniki, złożyć w kopertę lub zwinąć w rulonik. Tuż przed podaniem podsmażyć naleśniki na rumiano z obydwu stron.

Farsz ze świeżej kapusty

Składniki:

1 mała główka świeżej kapusty

2 duże cebule

2 duże łyżki oliwy z oliwek do smażenia

2 łyżki tartej bułki

sól, pieprz

cząber lub kminek do smaku

1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Kapustę pokroić na części, ugotować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Gdy będzie miękka odsączyć na sicie, przełożyć na stolnicę i drobno posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, cebulę bardzo drobno posiekać i lekko podsmażyć. Gdy cebula lekko się podsmaży dodać posiekaną kapustę, przyprawy i stale mieszając zasmażyć. Pod koniec smażenia dodać przesianą przez sito bułkę tartą, ponownie doprawić do smaku.

Gotowym, ciepłym farszem, cienko posmarować wcześniej usmażone naleśniki, złożyć w kopertę lub zwinąć w rulonik.

Tuż przed podaniem podsmażyć naleśniki na rumiano z obydwu stron. Naleśniki podawać z filiżanką barszczu lub z zupą grzybową.

Idź do oryginalnego materiału