Najstarsza pizzeria w Polsce wciąż wypieka. "Na początku próbowano go robić z baraniną"

g.pl 3 dni temu
Gdy Włosi zajadali się pysznymi placuszkami z sosem pomidorowym i mozzarellą, Polacy jeszcze nie wiedzieli o ich istnieniu. Pierwsza pizzeria w kraju została otwarta zaledwie 50 lat temu. Lokal, który przyczynił się do promowania tego przysmaku w naszej ojczyźnie, znajdziecie w województwie pomorskim.
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań, którym można zajadać się niemalże w każdym zakątku świata. Nie znamy dokładnej daty, kiedy ten włoski przysmak przywędrował do Polski, ale za to wiemy, gdzie powstała pierwsza pizzeria w kraju. Codziennie sprzedaje się tam ok. 500 placków, a w okresie letnim choćby 600.


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa


Pizzeria Poranek: To tutaj Polacy po raz pierwszy mogli skosztować pizzy
W latach 70. Tadeusz Szołdra - ówczesny dyrektor Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS "Społem" - wyjechał w podróż służbową do Włoch (dokładnie do Mediolanu), gdzie przekonał się o fenomenie pizzy. Po powrocie do Polski twórca popularnych lokali "Pod Kluką", "Słupskiej", "Tunka" i "Zacisza" postanowił sprawdzić, czy przysmak na cieście drożdżowym będzie równie lubianą przekąską. Siedzibą pierwszej pizzerii w kraju nad Wisłą mianowano niewielkie pomieszczenie tuż przy barze mlecznym Poranek w Słupsku. Oficjalne otwarcie nastąpiło 8 marca 1975 roku. Co ciekawe, receptura przekazana przez Tadeusza Szołdra wcale nie była przepisem na tradycyjną włoską pizzę. Niemniej jednak mieszkańcy Słupska pokochali ten wypiek, który początkowo próbowano sprzedawać w różnych kompozycjach, ale finalnie największą popularnością - do dziś - cieszą się trzy smaki.


To jest drożdżowy placek o niezmienionej dotąd recepturze. Na początku próbowano go robić z baraniną, z wędzoną rybką. Największe wzięcie wśród klientów miała jednak ta z pieczarkami, ale także z kiełbasą lub boczkiem


- opowiadała w rozmowie z dziennikarzami WP kierowniczka działu handlowego i pełnomocnik zarządu PSS Społem w Słupsku. W ubiegłą sobotę lokal obchodził swoje 50-lecie. Pierwsze 50 osób, które odwiedziły zakład, mogły zjeść pizze za darmo. Smak słupskiego wypieku jest nie do podrobienia, ponieważ przygotowuje się go w specjalnie zaprojektowanym piecu.


Bar Poranek - Słupsk. Pizzą można się tutaj zajadać już od godz. 10
Pizza serwowana przy ul. Wojska Polskiego 46 w Słupsku, od lat jest wypiekana w piecu wykonanym z cegieł szamotowych. Przyrząd stał się prototypem dla maszyn, które zasilały zaplecze gastronomiczne pizzerii otwieranych w kolejnych polskich miastach.
Zobacz też: Jest 100 razy bardziej toksyczne od cyjanku. To najniebezpieczniejsze danie na świecie


W lokalu funkcjonującym przy barze mlecznym Poranek, gdzie wypieka się oryginalną "słupską" pizzę, pracuje cztery osoby. Warto jednak zaznaczyć, iż współdziałają one z pozostałymi 19, które zajmują się przygotowaniem ciasta oraz farszu w kuchni barowej. Pierwsze pizze są wydawane od godz. 10 - do tego czasu trzeba czekać, aż piec się nagrzeje.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału