Najsmaczniejsza impreza plenerowa na Podlasiu znów gościła w Supraślu

dziendobrybialystok.pl 1 miesiąc temu

Gdyby ktoś nie wiedział, to najlepsze na Podlasiu są potrawy z ziemniaka. Kiszka i babka ziemniaczana królowały w Supraślu. Tam na Mistrzostwach Świata zmagali się wszyscy umiejący piec kiszkę i babkę ziemniaczaną, a najlepsze okazały się kobiety – Zofia Amielańczyk i Koło Gospodyń Wiejskich Brzozowianki. Nie tylko Duchem Puszczy Podlasie stoi, ale przede wszystkim potrawami z ziemniaka. Tyle smaków można z niego wyczarować, iż to jest wprost aż nie do uwierzenia. Króluje jednak przede wszystkim kiszka i babka ziemniaczana. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Sekretem jest jednak mięso – boczek, kiełbaska, słoninka. A ci, którzy mięsa nie lubią zawsze mogą spróbować kiszki lub babki na przykład z marchewką. W Supraślu odbyły się kolejne Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Wybierała publiczność wraz z jury. Na talerzyku były tylko numery i litery poszczególnych kiszek i babek, więc nikt nie wiedział, jaki kucharz lub kucharka upiekła daną kiszkę lub babkę ziemniaczaną. I można oczywiście się spierać czy lepszymi kucharzami są kobiety czy mężczyźni, a prawda jest taka, iż w tej dziedzinie to jednak kobiety górą. Najlepszą kiszkę ziemniaczaną upiekła Zofia Amielańczyk, zaś mistrzowską babkę rozpływającą się w ustach przygotowały panie z Koła Go

Idź do oryginalnego materiału