Przepis na masło czosnkowe
czas przygotowywania: 5 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego przyprawy,
- opcjonalnie szczypta soli.
Jak zrobić masło czosnkowe?
Przygotowanie
- Przełóż miękkie masło do miseczki.
- Dodaj czosnek niedźwiedzi i szczyptę soli.
- Wymieszaj.
Aksamitna zupa czosnkowa z mascarpone. Zobacz przepis
Mam dla ciebie przepis na zupę czosnkową z serkiem mascarpone. Jest idealnie kremowa, aromatyczna i sycąca. Mimo, iż dodaje się do niej sporą ilość czosnku, to jej smak jest delikatny i wyśmienity.…
Czosnek niedźwiedzi, czyli cebula czarownic – co to jest?
Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, który rośnie w runie wilgotnych lasów liściastych. W Polsce występuje głównie w Karpatach oraz Sudetach i osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm.
Roślina zwana jest także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, a jej adekwatności znane są od dawna. Czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest jako:
- roślina jadalna,
- roślina lecznicza,
- roślina ozdobna.
Czosnek niedźwiedzi ma dobroczynne działanie na układ krążenia, trawienny i oddechowy.
Cebula czarownic w kuchni
Czosnek niedźwiedzi w kuchni występuje głównie w formie suszonej przyprawy. Poprawia smak m.in. sałatek przygotowywanych ze świeżych warzyw, a także zup.
Do gorących potraw czosnek niedźwiedzi najlepiej dodać pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, by w wysokiej temperaturze nie stracił swoich adekwatności zdrowotnych.
Oprócz suszonej przyprawy z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuje się także jego świeże liście. Można z nich przygotować np. zielone pesto do makaronu lub zamarynować liście w solonej zalewie.
Sprawdź także: Pasta z tuńczyka i twarogu. Przepis na zdrowe i błyskawiczne śniadanie. Pyszna i kremowa pasta kanapkowa dla zabieganych
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni: