Nocna owsianka na śniadanie
Nocna owsianka, wbrew nazwie, jedzona jest najczęściej na śniadanie. Dlaczego zatem nocna? Otóż miłośnicy płatków owsianych zalewają je na noc płynem, by po upływie kilku godzin, cieszyć się rano doskonalą teksturą i smakiem niemal gotowego już posiłku.
W zależności od naszych upodobań - do owsianki możemy dodawać najrozmaitsze owoce - w postaci świeżych lub mrożonych, orzechy, a choćby lody. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest również mieszanie owsianki z odżywką białkową.
Warto wiedzieć: Odchudzający dodatek do owsianki. gwałtownie podkręci metabolizmReklama
Jaki jest idealny dodatek do owsianki?
I choć owsianka sama w sobie jest zdrowa, to warto jeszcze "podkręcić" jej prozdrowotne adekwatności, dodając jeden, znaczący i istotny dla organizmu produkt. Mowa o kefirze, który doskonale działa na florę bakteryjną jelit.
Kefir jest świetnym probiotykiem, który wspiera pracę jelit, a także układ pokarmowy i układ odpornościowy. Niezwykle cenny składnikiem kefiru są bakterie i drożdże, ale znajdziemy w nim również witaminy z grupy B: B1, B12, witaminę K, biotynę, kwas foliowy, wapń, magnez oraz tryptofan, który prozdrowotnie wpływa na układ nerwowy i zapewnia działanie wyciszające.
I choć kefir zawiera laktozę, to jego spożywanie u niewielu osób wywołuje dolegliwości trawienne. Wynika z obecności w kefirze bakterii i drożdży, które częściowo rozkładają wspomnianą laktozę.
Zobacz też: Śliwki, gruszki i inne jesienne owoce - przepisy na przysmaki na ich bazie