Najlepszy chłodnik na świecie doczekał się własnego festiwalu! Czego możemy spodziewać się w tym roku?

gazeta.pl 1 tydzień temu
Pink Soup Fest, festiwal zaprojektowany specjalnie w celu uczczenia i celebrowania litewskiego przysmaku - chłodnika, powraca do Wilna 1 czerwca. Odwiedzający będą mieli okazję spróbować najlepszej na świecie zimnej zupy i jej licznych wersji, zjechać do gigantycznej miski z zupą i wziąć udział w wielu innych atrakcjach. Będzie smacznie i obłędnie różowo. To unikalne wydarzenie na mapie Europy, którego długo się nie zapomni.
Różowa gorączka po raz kolejny ogarnie Wilno. Tętniący życiem Pink Soup Fest powraca do miasta po raz drugi, aby uczcić kultową w kraju zupę šaltibarščiai, którą Taste Atlas uznał za najbardziej wykwintną zimną zupę na świecie. Litewski letni przysmak (królujący również w Polskiej kuchni) triumfował nad uznanymi konkurentami z innych krajów, takimi jak hiszpańskie gazpacho i porra antequerana czy bułgarski tarator. Zeszłoroczne wydarzenie przyciągnęło entuzjastyczny tłum ponad 15 000 osób, chętnych do przeżycia niezrównanych doznań gastronomicznych i wzięcia udziału w szalonych zabawach.

REKLAMA





Zorganizowana na Rynku Tymaskim w artystycznej dzielnicy i samozwańczej Republice Zarzecza, tegoroczna edycja Pink Soup Fest oficjalnie rozpocznie sezon letni w Wilnie. W organizację wydarzenia zaangażowane są restauracje, kawiarnie, puby, kluby nocne i wielu innych lokalnych przedsiębiorców, którzy serwować będą przysmaki i napoje inspirowane chłodnikiem.
Podobnie jak poprzednim razem, kolorem wiodącym festiwalu będzie róż. Spróbować można będzie zupy z wielkiego gara, która przyjemnie wprowadzi uczestników w festiwalowy nastrój. W pobliskich restauracjach i pubach serwowane zostaną niekonwencjonalne wersje tego przysmaku, m.in. w postaci drinka. Gotowi na niezapomniane przeżycia będą mogli zjechać do gigantycznej miski zupy na wzgórzu Bastionu Murów Miejskich w Wilnie, z którego roztacza się panoramiczny widok na Zarzecze.
Tak jak w ubiegłym roku, uczestnicy festiwalu zachęcani są, aby założyć najbardziej szalone, różowe outfity, które wezmą udział w konkursie z nagrodami. Poza doznaniami gastronomicznymi Pink Soup Fest zaoferuje różnorodną gamę innych atrakcji, takich jak kreatywne warsztaty i koncerty. Będą również specjalne przestrzenie dedykowane rodzinom z dziećmi.
Tradycja zakorzeniona w wiedzy kulinarnej
Tradycyjny chłodnik przygotowywany jest na botwinie zmieszanej ze zsiadłym mlekiem lub kefirem wraz z dodatkami takimi jak ogórek, koperek, jajko na twardo, a czasami też szyjki rakowe. Potrawa ta zarówno zapisała się w historii kuchni Litewskiej, jak i Polskiej. Chłodnik jadano już za czasów Adama Mickiewicza. Pierwsze wzmianki o zupie możemy znaleźć w Panu Tadeuszu: Podano z kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli (Księga III, wers 706-707).



Festiwal jest świadectwem kwitnącej, współczesnej sceny gastronomicznej Wilna. Mieszkańcy i goście stolicy mogą wybierać spośród licznych restauracji, które oferują kulinarną podróż od tradycyjnej litewskiej po libańską, indyjską, francuską, japońską i inne. Restauracje takie jak Džiaugsmas i Nineteen 18 zyskały światowe uznanie i znalazły się wśród najlepszych restauracji na świecie w prestiżowych rankingach, takich jak La Liste. Ci, którzy chcą tworzyć własne dania od podstaw, mogą udać się do Senators' Passage, 400-letniej rezydencji, która oferuje wybór sezonowych produktów rolnych, rzemieślniczego chleba, sera, wina i wszystkiego, co niezbędne do przygotowania uczty w domu.
Jako część tradycyjnej kuchni litewskiej, chłodnik jest daniem, na które wielu szefów kuchni ma swój własny sposób. Lokys, rodzinna restauracja na Starym Mieście, która weźmie udział w festiwalu, zachowuje tradycje kuchni litewskiej i jej historyczne otoczenie - lokal restauracji mieści się w średniowiecznym domu kupieckim. Lokys przekształca starożytne receptury dzięki nowoczesnych technologii i sezonowych składników, takich jak owoce leśne czy mus z wędzonego suma.
"Chłodnik to smak dzieciństwa, domu i prawdziwego lata. Dla mnie to danie jest niezastąpionym letnim przysmakiem, gdy mamy ochotę na coś orzeźwiającego, a jednocześnie sycącego" – mówi Rita Keršulyt?-Ryčkova, szefowa kuchni. Festiwal odbędzie się w sobotę, 1 czerwca. Wstęp na plenerowe wydarzenia jest wolny. Więcej informacji o Pink Soup Fest znajduje się tutaj.
Materiał Promocyjny Public Relations Go Vilnius
Idź do oryginalnego materiału