Co można zrobić z jagód? Sprawdzony przepis
Pyszne, maleńkie jagody to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Warto je jeść dla naszego zdrowia, by poprawić trawienie, wzmocnić odporność czy poprawić wygląd skóry. Dodatkowo jagody są naprawdę smaczne i idealnie nadają się do wypieków i przetworów.
Pamiętaj, iż jagody to owoce leśne, narażone na kontakt z dzikimi zwierzętami. Zawsze umyj je przed spożyciem.
Mam dla ciebie przepis na delikatne i puszyste jagodzianki. To drożdżowe bułeczki z pysznym jagodowym nadzieniem, oblane cytrynowym lukrem. Taki przysmak, iż palce lizać!
Zobacz w galerii krok po kroku, jak przygotować pyszne jagodzianki.
Przepis na jagodzianki
czas przygotowania: ok. 3 godziny
porcja na ok. 24 bułeczki
poziom trudności: średni
Składniki:
- 600 g mąki,
- 50 g drożdży + 1 łyżeczka cukru,
- 4 żółtka,
- 70 g masła,
- 4 łyżki cukru,
- 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 220 ml mleka,
- szczypta soli,
- ok. szklanka jagód
- 1 łyżką mąki ziemniaczanej,
- cukier do jagód - 1 łyżeczka cukru do jednej bułeczki.
Lukier:
- sok z 1/2 cytryny,
- ok. 100 g cukru pudru.
Zawijane jagodzianki to niebo w gębie. Z tym przepisem są łatwe. Zobacz film
Masz ochotę na puszyste, delikatne jagodzianki? Podpowiadam, jak w prosty sposób możesz przygotować je samodzielnie w domu. Polecam przepis na bułeczki z jagodami ozdobione odrobiną cytrynowego lukru.…
Jak zrobić jagodzianki krok po kroku?
Przygotowanie jagodzianek zacznij od umycia jagód. Nalej do miski zimną wodę, wrzuć jagody i delikatnie pomieszaj rękami. Następnie wylej wodę i wyjmij jagody na sitko.
Przygotuj zaczyn z drożdży: w miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mleka i posyp szczyptą mąki. Odstaw w ciepłe miejsce aż podrośnie. Powinno to zająć ok. 10 minut.
W drugiej miseczce wymieszaj żółtka z cukrem i wanilią, dodaj mleko.
Masło rozpuść.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, jajka z mlekiem i szczyptę soli i zacznij mieszać całość łyżką.
Gdy składniki się połączą, wlej masło i zacznij wyrabiać ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne. Może to zająć choćby 10 minut. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie miksera planetarnego.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Jagody oprósz mąką ziemniaczaną i wymieszaj.
Gdy ciasto podrośnie, przełóż je na stolnicę oprószoną odrobiną mąki i wyrabiaj rękami przez minutę.
Podziel ciasto na równe części, powinno wyjść ok. 24 bułeczki.
Każdą część rozwałkuj lub rozpłaszcz rękami.
Na środek placuszka połóż dwie łyżeczki jagód i jedną łyżeczkę cukru.
Zlep brzegi i uformuj owalną bułeczkę.
Połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Nasza rada: bułeczki kładź na blaszce złączeniem do dołu. Będą ładnie i równo wyrastać.
Przykryj gotowe bułeczki ściereczką i odstaw na 30 minut.
Gdy jagodzianki podrosną wstaw je do nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza na 20 minut.
Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, gdy będzie za gęsty, to dodaj więcej soku, jeżeli za rzadki to dodaj więcej cukru pudru. Lukier trzeba ucierać tak długo, aż będzie lśniący.
Wystudzone jagodzianki udekoruj lukrem.
Jagodzianki gotowe. Życzę smacznego!
To ciasto z truskawkami jest pyszne i bardzo proste. Wypróbuj ten przepis
Szukasz sprawdzonego przepisu na domowy wypiek? Polecam ciasto jogurtowe z truskawkami, borówkami i kruszonką. Taki smakołyk z pewnością posmakuje wszystkim łasuchom. Ciasto jest puszyste, delikatne i…
Jak zrobić drożdżowe ciasto na jagodzianki? Porady
Ciasto drożdżowe to pyszny, ale dość kapryśny wypiek. Wymaga cierpliwości i długiego wyrabiania. Jednak zapewniamy, iż warto się postarać. Domowe, miękkie, pachnące masłem i wanilią ciasto jest przede wszystkim dużo smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż kupowane w supermarketach masowe wyroby.
Przygotowałam kilka wskazówek, na udane ciasto drożdżowe:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Zawsze wyjmij je na stół kuchenny co najmniej godzinę przed przygotowywaniem ciasta.
- Drożdże muszą być bardzo świeże, z długą datą przydatności, bez ciemnych czy zielonych nalotów. Można także z powodzeniem używać drożdży suszonych.
- Zawsze zrób zaczyn, tzn. wymieszaj świeże drożdże z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. By zaczyn był jeszcze mocniejszy, dodaj do niego odrobinę mleka i mąki. W przypadku drożdży suchych można je od razu wymieszać z mąką lub także rozpuścić w odrobinie mleka.
- Pamiętaj o odpowiednich proporcjach. Zbyt dużo masła sprawi, iż ciasto będzie ciężkie i nie urośnie. Zbyt dużo cukru zahamuje fermentacje drożdży i ciasto także nie urośnie.
- Wyrabiaj ciasto manualnie lub dzięki miksera tak długo, aż będzie gładkie.
- Ciasto musi wyrosnąć. To bezwzględna zasada przy cieście drożdżowym. Wyrobione ciasto najlepiej przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Gdy podwoi swoją objętość należy je "zbić", chwilę wyrobić, przygotować np. drożdżówki i ponowienie zostawić do wyrośnięcia. Dopiero takie ciasto można piec.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: