Dzień Matki to wyjątkowa okazja na spędzenie czasu z rodziną. jeżeli zamierzasz tego dnia spotkać się z mamą przy kawie lub herbacie, nie zapomnij o smacznym deserze. Nie musisz jednak spędzać wielu godzin w kuchni. Doskonale sprawdzi się pyszne ciasto krówka bez pieczenia. Wystarczy mieć pod ręką kilka składników, wolne miejsce w lodówce i gotowe.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Proste ciasto bez pieczenia. Czym jest ciasto krówka? To deserowy hit
Ciasto krówka to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych deserów. Składa się z kilku przepysznych warstw, a każda z nich jest zupełnie inna w smaku i konsystencji. Spód stanowią chrupiące herbatniki, następnie nakładamy kremową masę serka mascarpone, a szczyt zwieńcza słodki kajmak i słone orzeszki. To prawdziwa eksplozja smaków, a kolejną zaletą jest fakt, iż ciasta nie trzeba piec. Wystarczy włożyć je na kilka godzin do lodówki, aby uzyskać zamierzony efekt. Sprawdź, jak przygotować to fenomenalne ciasto.
Zobacz też: Z tym dodatkiem sernik będzie jeszcze słodszy. Masa nie opadnie, a ciasto rozpływa się w ustach
Najszybsze ciasto bez pieczenia. Składniki dostaniesz w każdym sklepie
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ciasta krówka, to:
250 gramów herbatników,
500 gramów serka mascarpone,
250 mililitrów śmietanki kremówki 30-procentowej,
500 gramów masy kajmakowej (krówkowej),
2 łyżki cukru pudru,
garść orzeszków arachidowych (zwykłych lub solonych).
Przepis na ciasto krówka. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją
Na początek zabieramy się za aksamitną masę śmietanową. W tym celu ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem.
Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodajemy do niej mascarpone. Cały czas wszystko mieszamy mikserem.
W prostokątnej lub kwadratowej blaszce układamy herbatniki. Robimy to w taki sposób, aby wszystkie ciastka się ze sobą stykały brzegami. Dzięki temu spód będzie zwarty, a ciasto nie rozpadnie się przy krojeniu.
Na herbatniki wykładamy śmietanowy krem. Rozprowadzamy go dokładnie po całej powierzchni ciastek.
Następnie kładziemy na krem masę kajmakową i rozsmarowujemy.
Masę kajmakową posypujemy orzeszkami arachidowymi.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby zesztywniało. Po tym czasie deser będzie gotowy do podania.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.