Najlepsza zupa na lato? Oczywiście kalafiorowa! Ten przepis zachwala cała rodzina

g.pl 1 tydzień temu
Tradycyjna zupa kalafiorowa to smaczny pomysł na obiad. Jak uzyskać najlepszy smak i gęstą konsystencję? Odkryj tajniki przepisu, który w wielu polskich rodzinach jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Dobrze znany z polskiego ogródka kalafior to warzywo zmutowane z kapusty lub brokułu, które pamięta czasy starożytnej Grecji i Rzymu. Z uwagi na kraj swojego pochodzenia kalafior pierwotnie nazywany był kapustą cypryjską. Za chwilę dowiesz się, jak przygotować znakomitą zupę kalafiorową na bazie najlepszych składników. Będzie smakowała jak u babci (albo i lepiej!).


REKLAMA


Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!


Zupa kalafiorowa przepis. Najlepsze pierwsze danie na upalny dzień
Zupa kalafiorowa jest bardzo zdrowa, gdyż dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, witamin (m.in. A, C, K, D i z tych grupy B), składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, cynk i potas, a także błonnika, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy. Czego będziesz potrzebować do jej przygotowania? Listę składników i sposób przygotowania znajdziesz poniżej.
Zupa kalafiorowa - składniki:


1/2 średniej wielkości kalafiora
4 średnie ziemniaki
1 udko z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 korzenia selera
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu ziarnistego
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
łyżka mąki (dodatkowo)


Przepis na zupę kalafiorową krok po kroku
Zupa kalafiorowa - sposób przygotowania:


Udko z kurczaka włóż do garnka, zalej około 1,5 litra wody. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz szczyptę soli. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 30 minut, zbierając szumowiny z powierzchni.
Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Wrzuć do wywaru i gotuj kolejne 15 minut.
Kalafiora podziel na różyczki i dorzuć do garnka. Gotuj jeszcze 10-15 minut, aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie.
Czas zagęścić zupę. Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki i odrobiną gorącej zupy, aby ją zahartować. Wlej mieszankę do garnka, cały czas mieszając. Gotuj wszystko na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, nie doprowadzając do wrzenia.
Na koniec dopraw zupę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki.


Zupa kalafiorowa jak u babci - jak podawać?
Zupę kalafiorową najlepiej podawać na gorąco, posypaną świeżą natką pietruszki lub koperkiem, z dodatkiem pieczywa, np. kromką chleba, grzankami lub bułką. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać łyżeczkę masła lub połówkę jajka na twardo. Zupa ta będzie doskonała na pierwsze danie obiadowe lub lekką kolację.
Idź do oryginalnego materiału