Jak zrobić najlepszą wilgotną babkę na oleju? Nad tym pytaniem zastanawia się wiele osób. istotny jest dobór odpowiednich składników i ich proporcje. Temperatura pieczenia też jest ważnym czynnikiem. Gdy dobierzemy odpowiednią, babka będzie równomiernie wypieczona.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Wilgotna babka na oleju - przepis nie tylko na Wielkanoc
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować wilgotną babkę na oleju bez okazji. Można ją także przygotować na święta Bożego Narodzenia. Będzie ładnie dekorować świąteczny stół. Zanim jednak przejdziemy do prostego przepisu na wilgotną babkę na oleju, warto poznać składniki, które będą potrzebne do jej zrobienia. Polecamy, aby najpierw sprawdzić, czy nie mamy potrzebnych produktów w domu, a dopiero potem udać się do sklepu na zakupy. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania wilgotnej babki na oleju:
250 g mąki;
4 średnie jajka;
200 g cukru;
200 ml oleju roślinnego;
szklanka mleka;
łyżeczka proszku do pieczenia;
odrobina ekstraktu waniliowego;
bakalie;
odrobina soli.
Jak zrobić wilgotną babkę na oleju na niedzielę? Przepis krok po kroku
Warto zrobić wilgotną babkę na oleju na najbliższą niedzielę. To pyszne ciasto do kawy, które każdemu powinno posmakować. Oto prosty przepis krok po kroku na wilgotną babkę na oleju:
Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Następnie przyszykuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Możesz też posmarować ją masłem i posypać bułką tartą.
Przesiej mąkę przez sitko i wsyp ją do miski. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Weź dużą miskę i ubij w niej cztery jajka z cukrem i odrobiną soli. Musi wyjść z nich jednolita, aksamitna masa.
Do masy jajecznej wlej mleko, olej i odrobinę ekstraktu waniliowego. Całość dokładnie wymieszaj.
Do masy jajecznej dodaj jeszcze mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo, cały czas mieszając.
Na koniec do masy dodaj garść bakalii.
Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy.
Piecz przez 60 minut.
Po tym czasie zrób test suchego patyczka.
Gotowa babka powinna studzić się mniej więcej 10 minut. Po tym czasie można ją udekorować.
Zobacz też: To mięso w gulaszu jest najlepsze. Polacy rzadko je robią i jedzą, bo jest drogie












