Trudno sobie wyobrazić tradycyjny polski obiad bez surówki. Jednak jeżeli już znudziła ci się surówka z kiszonej kapusty, marchewki czy gotowanych buraczków, podaj do mięsa surówkę kopenhaską. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować smaczny dodatek do dania głównego. Dlaczego surówka kopenhaska jest taka wyjątkowa?
Sekret tkwi w dobrze dobranych składnikach i kremowym sosie na bazie jogurtu naturalnego i musztardy francuskiej. Sekretnym dodatkiem do surówki kopenhaskiej są również kiszone ogórki. To one świetnie podkręcają smak i nadają surówce chrupkości. Z kolei czerwona cebula i szczypiorek dodadzą nieco ostrości oraz uatrakcyjnią wygląd surówki.
Przepis na tę surówkę kopenhaską dostaliśmy od pani Beaty, która prowadzi bloga Kulinarna chwila. Surówka z sałaty lodowej z dodatkiem marchewki i kiszonych ogórków świetnie pasuje do pieczonych mięs, kotletów mielonych lub schabowych, a także klasycznego gulaszu. Przekonaj się sami, jak wyśmienicie smakuje surówka kopenhaska.
Surówka kopenhaska – przepis
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 duża marchew
- 5 ogórków kiszonych
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
- czosnek granulowany
- pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Surówka kopenhaska to wyśmienity dodatek do tradycyjnego obiadu. Jak ją zrobić? Sałatę lodową pokrój na mniejsze kawałki, a szczypiorek drobno posiekaj. Marchew obierz, a potem zetrzyj na tarce od dużych oczkach. Ogórki kiszone również zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Wszystkie warzywa wsyp do dużej miski. W mniejszej miseczce lub kubku wymieszaj jogurt, musztardę, czosnek, pieprz i sól. Sos delikatnie wymieszaj z warzywami. Surówka kopenhaska gotowa. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz świetny przepis na schab z piekarnika z ogórkami i cebulą pod serową pierzynką: