Domowa musztarda to dodatek, którego nigdy nie będziesz mieć dość. Jest o wiele lepsza od tej sklepowej. Kolejnym argumentem przemawiającym za jej przygotowaniem jest fakt, iż przepis pochodzi od samego Karola Okrasy.
Ulubiony dodatek do wielu dań
Wielu z nas nie wyobraża sobie kuchni bez musztardy. Nic w tym dziwnego. Jest przecież naprawdę smacznym dodatkiem. Na pewno używasz jej do różnego rodzaju mięs i wędlin. Dodajesz ją także do sałatek czy jajek lub żurku. My znamy i takich, co jedzą z nią…pierogi! Teraz możesz przygotować ten pyszny i jakże smaczny dodatek we własnym zaciszu domowym. Przepis ten poleca sam Karol Okrasa.
Getty Images
Domowa musztarda Karola Okrasy
Domową musztardę z przepisu Karola Okrasy robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Sam spróbuj.
Składniki:
- 12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania
Do słoiczka przelej białe wino i sok jabłkowy, następnie dodaj do tego 4 łyżki wody i 12 zmielonych ziaren żółtej gorczycy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj kurkumę. Pamiętaj, iż po przygotowaniu domową musztardę najlepiej odstawić do lodówki na około 12 godzin.
Z kolei jeżeli masz ochotę na pyszny deser, wypróbuj przepis na mini serniczki z masą kajmakową na herbatnikowym spodzie. Znajdziesz go na naszym profilu w serwisie YouTube.