Najlepszą kanapkę na świecie można kupić w Paryżu

ifrancja.fr 3 dni temu

Według magazynu Time Out, najlepsza kanapka na świecie to jambon-beurre – klasyczne połączenie bagietki, masła i szynki – serwowana w paryskim Le Petit Vendôme. Doceniana za prostotę i autentyczny smak, jest symbolem francuskiej gastronomii w wersji „na szybko”.

Położone niedaleko słynnego placu o tej samej nazwie, Le Petit Vendôme to typowa paryska brasserie, gdzie królują wędliny i sery. Time Out określił to miejsce jako „raj dla miłośników mięsa i piekło dla wegan”, a jego specjalność – jambon-beurre, znana także jako „kanapka paryska” czy „Le Parisien” – to prawdziwa uczta dla podniebienia. Magazyn nazwał ją „dziełem sztuki”, mimo jej prostoty.

Sekret smaku tkwi w najwyższej jakości składnikach: chrupiącej bagietce (z piekarni Julien lub Kayser), maśle z Normandii oraz manualnie krojonej, wyselekcjonowanej szynce, która – jak podkreśla magazyn – nie ma nic wspólnego z bezsmakowymi wędlinami z supermarketów.

Kanapki nie czekają na klienta w lodówce, ale są przygotowywane na bieżąco. Kosztują 6 euro, ale według Time Out to cena za smak, który zasługuje na miano najlepszego na świecie.

(KzK)

Idź do oryginalnego materiału