Najgorsze ryby na rynku. 9 toksycznych gatunków

smakosze.pl 5 godzin temu
Nie każda ryba sprzyja zdrowiu. W mięsie niektórych gatunków kumulują się metale ciężkie, dioksyny i pozostałości antybiotyków. Dietetycy ostrzegają przed regularnym spożyciem ryb z tzw. „czarnej listy” – niektóre z nich mogą szkodzić układowi nerwowemu, hormonalnemu i trawiennemu. Sprawdź, których ryb lepiej unikać i czym je bezpiecznie zastąpić.Toksyny gromadzą się szczególnie w dużych drapieżnikach i rybach z intensywnych hodowli.Na liście: panga, flądra, tuńczyk, ryba maślana, łosoś hodowlany, okoń nilowy, tilapia, rekin i makrela.Główne zagrożenia: rtęć, PCB, dioksyny, histamina, tłuszcze trans i pozostałości leków.Bezpieczniejsze alternatywy to śledź, szprotka i polski pstrąg.
Idź do oryginalnego materiału