Najgorsze, co można dodać do krupniku. Pyszna zupa zmienia się w truciznę

smakosze.pl 1 miesiąc temu
Krupnik to jedna z najzdrowszych polskich zup – sycąca, rozgrzewająca, bogata w błonnik. Jednak wystarczy wrzucić do garnka kostkę rosołową, by miska domowego wywaru zamieniła się w źródło soli, tłuszczów trans i sztucznych dodatków. Ten pozornie wygodny składnik przekreśla większość zalet tradycyjnego krupniku.Jedna kostka może zawierać choćby 55 % soli i dostarczyć połowę dziennego limitu.W składzie dominują olej palmowy, glutaminian sodu (MSG) i barwniki.Nadmiar sodu podnosi ryzyko nadciśnienia, udaru i zawału serca.Tłuszcze utwardzone zwiększają stężenie „złego” cholesterolu LDL.WHO zaleca < 5 g soli dziennie – kostka rosołowa przekracza ten próg w jednej porcji.
Idź do oryginalnego materiału