Najgorsze, co możesz zrobić dla swojej patelni. Będzie do wyrzucenia

shareinfo.pl 2 dni temu
fot. screen Youtube / @yxtukyxnya

Z patelni korzystamy praktycznie codziennie. Podgrzewany na niej różne potrawy i na pewno chcemy, żeby służyła nam przez wiele lat. Niestety, czasami zdarza się, iż już po kilku miesiącach patelnia nie nadaje się do użytku. Wszystko przez to, iż źle ją traktujemy. Czego nie robić z patelnią? Sprawdźmy.

Patelnia teflonowa to z pozoru dość wytrzymałe naczynie. Tak naprawdę jest delikatnym sprzętem, na który trzeba uważać. W przeciwnym wypadku będzie cały pokryty rysami i zdarty, a taki nie nadaje się do używania w kuchni. Dlaczego?

Zdarta powłoka teflonowa wygląda odstraszająco i może zagrażać zdrowiu

W trakcie podgrzewania, z uszkodzonej warstwy mogą przenikać do potraw trujące związki chemiczne, a choćby cząsteczki teflonu. Najgorsze, co możesz zrobić dla swojej patelni, to mieszać/przekręcać potrawy w czasie duszenia czy smażenia metalowym sztućcem. Wtedy łatwo uszkodzić teflon. Lepiej i przede wszystkim bezpieczniej będzie, jeżeli użyjesz drewnianej łopatki.

Ważna jest także technika mycia patelni. Zalewanie jej chłodną wodą od razu po smażeniu to kolosalny błąd. Znacząca różnica temperatur narusza warstwę teflonową, przez co może się odkształcić. Po smażeniu pozwól patelni ostygnąć i dopiero potem ją wyczyść.

Patelni teflonowej nigdy nie myj w zmywarce

Mechaniczne mycie osłabia teflon, przez co łatwiej się ściera. Nie też należy czyścić patelni druciakami, twardymi szczotkami i ostrymi gąbkami. Bezpieczniejsza jest miękka gąbka, która nie zniszczy teflonowej warstwy. Nadmiar wody lepiej zetrzeć ręcznikiem kuchennym lub poczekać, aż naczynie samo obeschnie.

Idź do oryginalnego materiału