Najgorsze błędy przy gotowaniu ziemniaków. Popełniamy je często, a jeden szkodzi zdrowiu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ziemniaki - Pyszności; Foto Canva.com


Pomimo tego, iż gotowanie ziemniaków wydaje się dziecinnie prostą czynnością, to są osoby, którym i to przysparza wiele problemów. Jakie są trzy najczęstsze błędy przy gotowaniu ziemniaków? Przekonaj się i nie rób tak więcej.

Z pozoru łatwa czynność może przysporzyć wiele problemów…

Nie ulega żadnej wątpliwości, iż ziemniaki są najchętniej wybieranym dodatkiem do wielu obiadów. Wystarczy je obrać, umyć, wrzucić do garnka z osoloną wodą i ugotować. Jest to stosunkowo łatwa czynność. Jednak, warto jest zwrócić uwagę na pewne kwestie, które mogą okazać się szczególnie istotne. Błędy przy gotowaniu ziemniaków, mogą się zdarzyć każdemu. W takiej sytuacji, jeżeli zależy ci na ich najlepszym smaku, zwróć uwagę, zarówno na same ziemniaki, jak i na sposób ich gotowania.

Ziemniaki – Pyszności; Foto Canva.com

Pewna tiktokerka postanowiła pokazać najgorsze błędy, które mogą przydarzyć się każdemu, podczas gotowania ziemniaków. jeżeli królują one w twojej kuchni, to koniecznie zapoznaj się z garścią tych porad.

Ziemniaki. Błędy przy gotowaniu ziemniaków

Na krótkim nagraniu, które zostało opublikowane na TikToku, wspomniane zostały trzy najczęstsze i jednocześnie najgorsze błędy. jeżeli chcesz cieszyć się najlepszym smakiem ziemniaków, to weź sobie do serca poniższe porady.

@wronskanita

3⃣ BŁĘDY JAKIE POPEŁNIASZ PODCZAS GOTOWANIA ZIEMNIAKÓW #dc #dlaciebie #foryoupage #fyp #ziemniaki #porady #wkuchni #tips #lifehack #gotoviral

♬ No Roots – Alice Merton

Podczas gotowania ziemniaków, pamiętaj że:

  • nie należy odkrajać zielonych przebarwień – taki ziemniak nadaje się do wyrzucenia, a zielone przebarwienia na takim ziemniaku to solanina – toksyczna substancja, która ogranicza wchłanianie witamin
  • nie wrzucaj ziemniaków do zimnej wody – jeżeli zdecydujesz się wrzucić ziemniaki do wrzątku, to spowodujesz, iż strata witaminy C będzie dużo mniejsza
  • wybierz odpowiedni moment, w którym dodasz sól – podobnie, jak ma to miejsce w przypadku rosołu, dobrze jest posolić ziemniaki pod koniec gotowania; ten trik spowoduje, iż straty potasu będą dużo mniejsze

Z pewnością, zaprezentowane wyżej błędy są dość powszechne i występują w niemal każdym polskim domu. Zmień swoje nawyki i zyskaj zdecydowanie lepszy smak gotowanych ziemniaków.

Do takich ziemniaków, przygotuj duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału