Nagrodzeni producenci żywności z Ciechanowa i okolic

ciechanowinaczej.pl 5 dni temu
Podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Poświętnem poznaliśmy laureatów wojewódzkiego etapu konkursu na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Są wśród nich producenci zdrowej żywności z Ciechanowa i okolic. Zadaniem konkursu jest przypomnienie i ocalenie od zapomnienia produktów i potraw znanych z historii polskich kulinariów, zachowując kanon dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu. Konkurs został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W kategorii produkt wpłynęło 30 zgłoszeń, a w kategorii potrawa – 7 zgłoszeń.

Komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień w kategoriach.

W kategorii napój regionalny w gronie zwycięzców znalazła się nalewka z orzecha włoskiego z firmy Rafał Dziliński Nalewkarnia Longinus, gmina Ciechanów, powiat ciechanowski. W kategorii inny produkt regionalny wyróżnienie zdobył sklep firmowy „Starowiejska” Tomasza Ptasiewicza z Ciechanowa, serwujący starowiejskiego łososia w galarecie oraz kartoflaka starowiejskiego w sosie kurkowym.

W gronie zwycięzców w kategorii produktu regionalny pochodzenia zwierzęcego znalazła się szynka dworska z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam
Idź do oryginalnego materiału