Muffinki z tartym jabłkiem

przepisnikmoniki.pl 1 miesiąc temu
Muffinki z owocami, to coś, co robię często, w różnych konfiguracjach. Jednak późną jesienią i zimą trudno o szeroki wybór świeżych, "drobnych" owoców (typu maliny, borówki czy truskawki), a mrożone to już jednak nie ten smak i konsystencja. W tym czasie jednak nie zawodzą jabłka! Wciąż świeże i aromatyczne bardzo przyjemnie komponują się z ciastem w smakowitą całość.


Pieczenie - ok. 25 min., góra-dół, 180 stopni Celsjusza (duże muffinki), 170 stopni Celsjusza (jeśli używamy mniejszych foremek).
Z podanych proporcji otrzymamy 12 standardowych, "dużych" muffinek lub 18 szt. w mniejszych foremkach.

Składniki:

  • 150g (1 mały kubeczek) serka homogenizowanego
  • 110g cukru drobnego (lub cukru pudru)
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej (dowolny typ, użyłam 405)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 małe jabłko

Wykonanie:

  1. Masło rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Odstawiamy.
  3. W większej misce (w której będziemy mieszać całe ciasto) umieszczamy jajka, serek homogenizowany i przestudzone masło. Mieszamy (najlepiej trzepaczką).
  4. W nieco mniejszej misce umieszczamy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy.
  5. Suche składniki partiami dodajemy do mokrych. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników (najlepiej łyżką lub szpatułką).
  6. Do ciasta dodajemy starte jabłko. Mieszamy krótko.
  7. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem foremek lub do papilotek (wypełniamy je w dwóch trzecich pojemności).
  8. Muffinki stawiamy do rozgrzanego piekarnika:
    dla dużych foremek - góra-dół, 180 stopni Celsjusza, ok. 25 minut.
    dla mniejszych foremek - góra-dół, 170 stopni Celsjusza, ok. 25 minut.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału