Muffinki jogurtowo-truskawkowe

przepisnikmoniki.pl 3 miesięcy temu
Sezon na truskawki, więc korzystajmy, póki trwa! W ramach fetowania truskawkobrania zapraszam na pyszne muffinki :) Podczas przygotowywania ciasta truskawki można jak najbardziej podjadać, ponieważ do zrobienia "babeczek" wystarczy dosłownie garść truskawek (są bardzo mokrymi owocami i większa ilość w cieście spowodowałaby "pacię")


Z podanej porcji ciasta otrzymamy 12 standardowych lub do 15 mniejszych muffinek.
Pieczenie - 180 stopni, góra dół, 15-20 minut.

Składniki:

  • 200ml (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (użyłam kremowego 3%)
  • 3 jajka
  • 100g masła
  • 200g mąki orkiszowej (można użyć dowolnej innej pszennej)
  • 100g cukru pudru
  • 30g płatków owsianych (użyłam górskich)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 6-8 szt. truskawek (dosłownie garść)

Wykonanie:

  1. Masło rozpuszczamy. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, kroimy w drobne kawałeczki. Odstawiamy.
  3. W misce (najlepiej takiej nadającej się do przesypywania) umieszczamy wszystkie suche składniki. Mieszamy. Odstawiamy.
  4. Do oddzielnej miski (takiej trochę większej, wygodniejszej do mieszania) wbijamy jajka, dodajemy jogurt. Rozkłócamy widelcem do połączenia.
  5. Do masy jajeczno-jogurtowej dodajemy roztopione masło. Mieszamy do połączenia (od tego momentu lepiej używać szpatułki lub łyżki).
  6. Do mokrych składników dodajemy suche oraz truskawki. Mieszamy krótko do uzyskania jednolitej masy.
  7. Ciasto przekładamy do natłuszczonych foremek lub papierowych papilotek. Wypełniamy nim 2/3 objętości każdej foremki.
  8. Muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, góra-dół, na 15-20 minut (w zależności od wielkości foremek - mniejsze kwadrans, większe do 20 min.).






Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału