Muffinki bananowe z mąki pełnoziarnistej

przepisnikmoniki.pl 5 miesięcy temu
Coś na gwałtownie dla małych i dużych smakoszy! Ciasto bananowe w formie muffinek jest tak samo smaczne, jak chlebek bananowy, jednak forma pozwala na łatwiejszy "transport" przekąski ze sobą. Jest to także atrakcyjniejsza postać dla dzieci - cała foremka dla malucha.
To co dla mnie jest plusem, to również to, iż wykonanie nie wymaga użycia robotów kuchennych - ciasto wystarczy wymieszać łyżką lub trzepaczką, jestem więc w stanie zrobić blachę pyszności w trakcie niemowlęcej drzemki.


Z podanych proporcji otrzymamy (w zależności od wielkości foremek) około 12 sztuk "dużych" muffinek.
Pieczenie - 170 stopni Celsjusza, góra-dół, 25 min.
Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 0,33 szkl. cukru
  • 65ml oleju
  • 50ml mleka
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (możemy użyć także dowolnej innej mąki pszennej lub orkiszowej)
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Jajko, olej, mleko umieszczamy w jednej miseczce. Mieszamy trzepaczką.
  2. Suche składniki umieszczamy w oddzielnej (nieco większej i wygodniejszej do mieszania misce). Mieszamy.
  3. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Papka nie musi być idealnie gładka, mogą zostać grudki.
  4. Do składników suchych dodajemy mokre i papkę bananową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Gotową masę odstawiamy na ok. 5-10 minut (jeśli tak jak ja używacie foremek sylikonowych, jest to dobry czas na ich przygotowanie do wypełnienia)
  6. Ciastem bananowym wypełniamy foremki w 2/3 objętości.
  7. Przygotowane foremki wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 25 minut.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału