Mrozisz mięso mielone? Poznaj ten sposób, a już nigdy nie zrobisz tego inaczej

dompelenpomyslow.pl 1 godzina temu

Mrożenie surowego mięsa mielonego to świetny i bardzo wygodny pomysł, który pozwala sporo zaoszczędzić. Jednak mięso zamrożone w nieodpowiedni sposób potrafi się dosyć długo rozmrażać. Zobacz, jak możesz to zrobić, aby proces ten był szybki i wygodny.

Trik na mrożenie mięsa mielonego

Zamiast mrozić mięso mielone w oryginalnym opakowaniu, w którym jest ono zwykle uformowane w większą bryłę, przełóż je do woreczka z suwakiem, a następnie rozpłaszcz dzięki wałka lub szklanej butelki. Dla większej wygody możesz je również poporcjować, tworząc linie na zapakowanym woreczku, np. tępą krawędzią noża. Zamrożone na płasko mięso rozmrozi się dużo szybciej niż duża kostka, a utworzone na nim linie po zamrożeniu umożliwią sprawne odłamanie jednej porcji.

Jak poprawnie rozmrażać mięso?

Najbezpieczniejsze jest rozmrażanie mięsa w lodówce, ponieważ nie powoduje to gwałtownej zmiany temperatury i nie prowadzi do intensywnego namnażania bakterii. Szybszą i przez cały czas bezpieczną opcją jest rozmrażanie szczelnie zapakowanego mięsa w zimnej wodzie lub kuchence mikrofalowej z funkcją rozmrażania. Nigdy nie powinno się natomiast robić tego w temperaturze pokojowej ani zamrażać ponownie rozmrożonego już mięsa, ponieważ jego późniejsze spożycie grozi zatruciem pokarmowym.

Idź do oryginalnego materiału