Mrozisz kopytka? O tym nie zapomnij. Inaczej się posklejają i nic z tego nie będzie

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Kopytka, istock/@Larisa Stefanuyk


Kopytka to pyszne danie, które można jeść na wiele sposobów, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wszystko zależy od upodobań. Często zdarza się jednak, iż zrobimy ich za dużo. Wtedy na pomoc przychodzi zamrażalnik. Tylko jak najlepiej mrozić kopytka, by się nie rozpadały?
Podczas gotowania pysznych dań wiele osób decyduje się na przygotowanie większej ilości, by potem móc je zamrozić i sięgnąć w razie potrzeby. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, gdyż w sytuacji, kiedy złapie nas ochota na coś smacznego, a lodówka będzie świecić pustkami, zamiast zamawiać jedzenie na wynos, wystarczy sięgnąć do zamrażalnika. W mig wyczarujesz pyszny i sycący posiłek. By jednak wszystko się udało, należy wiedzieć, jak to robić. Co z kopytkami?


REKLAMA


Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości


Jaki jest skład kopytek? Pyszne danie z kilku składników
Kopytka to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości na stołach. Nic dziwnego, są nie tylko obłędnie pyszne i można jeść je na wiele sposobów, ale także bardzo łatwo je przygotować. Na dobrą sprawę wystarczą tylko ziemniaki, jajko, mąka pszenna i szczypta soli. To również doskonała opcja na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Zamiast wyrzucać, zrób z nich smakowite kluski, które potem możesz zamrozić. Tylko jak, na surowo czy po ugotowaniu?


Kopytka Oksana_S / iStock


Jak lepiej mrozić kopytka: surowe czy gotowane? Różnica polega na procesie
Okazuje się, iż na dobrą sprawę nie ma znaczenia, w jakiej formie kopytka zamrozisz. Mogą być zarówno gotowane jak i surowe. Niemniej należy pamiętać, iż cały proces będzie różnił się w zależności od tego, na co się zdecydujesz.


Kopytka surowe. Po uformowaniu kluski ułóż na desce lub blaszce i delikatnie podsyp mąką. Ważne jest, aby się ze sobą nie stykały. Następnie całość włóż do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie, gdy stwardnieją, możesz je wyjąć, przesypać do woreczka i ponownie schować.
Kopytka gotowane. Gorące kopytka przełóż do garnka z lodowatą wodą, a gdy będą już zimne, każdą sztukę obtocz w niewielkiej ilości oleju. Dzięki temu nie będą się sklejać. Dalej postępuj tak, jak w przypadku surowych klusek: ułóż na desce w odstępach i włóż do zamrażalnika na 2 godziny, następnie przełóż do woreczka.


Niezależnie od wybranej metody nie zapomnij, by przechowywać je nie dłużej niż 3 miesiące. Z czym najczęściej jesz kopytka? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału