Podczas gotowania pysznych dań wiele osób decyduje się na przygotowanie większej ilości, by potem móc je zamrozić i sięgnąć w razie potrzeby. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, gdyż w sytuacji, kiedy złapie nas ochota na coś smacznego, a lodówka będzie świecić pustkami, zamiast zamawiać jedzenie na wynos, wystarczy sięgnąć do zamrażalnika. W mig wyczarujesz pyszny i sycący posiłek. By jednak wszystko się udało, należy wiedzieć, jak to robić. Co z kopytkami?
REKLAMA
Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości
Jaki jest skład kopytek? Pyszne danie z kilku składników
Kopytka to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości na stołach. Nic dziwnego, są nie tylko obłędnie pyszne i można jeść je na wiele sposobów, ale także bardzo łatwo je przygotować. Na dobrą sprawę wystarczą tylko ziemniaki, jajko, mąka pszenna i szczypta soli. To również doskonała opcja na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Zamiast wyrzucać, zrób z nich smakowite kluski, które potem możesz zamrozić. Tylko jak, na surowo czy po ugotowaniu?
Kopytka Oksana_S / iStock
Jak lepiej mrozić kopytka: surowe czy gotowane? Różnica polega na procesie
Okazuje się, iż na dobrą sprawę nie ma znaczenia, w jakiej formie kopytka zamrozisz. Mogą być zarówno gotowane jak i surowe. Niemniej należy pamiętać, iż cały proces będzie różnił się w zależności od tego, na co się zdecydujesz.
Kopytka surowe. Po uformowaniu kluski ułóż na desce lub blaszce i delikatnie podsyp mąką. Ważne jest, aby się ze sobą nie stykały. Następnie całość włóż do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie, gdy stwardnieją, możesz je wyjąć, przesypać do woreczka i ponownie schować.
Kopytka gotowane. Gorące kopytka przełóż do garnka z lodowatą wodą, a gdy będą już zimne, każdą sztukę obtocz w niewielkiej ilości oleju. Dzięki temu nie będą się sklejać. Dalej postępuj tak, jak w przypadku surowych klusek: ułóż na desce w odstępach i włóż do zamrażalnika na 2 godziny, następnie przełóż do woreczka.
Niezależnie od wybranej metody nie zapomnij, by przechowywać je nie dłużej niż 3 miesiące. Z czym najczęściej jesz kopytka? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.