Jeśli od przygotowania placków z ziemniaków odstręcza cię sama myśl o żmudnym procesie ścierania tych warzyw, mamy coś w sam raz dla ciebie. Nigdy więcej pokaleczonych knykci; od dziś możesz tworzyć placki z gotowanych ziemniaków. Przepis znajdziesz w tym artykule.
Tarcie ziemniaków nie należy do najprzyjemniejszych czynności, które wykonujemy w kuchni. Gdyby stworzyć ranking najbardziej „znielubionych” zajęć podczas gotowania, ścieranie ziemniaków z całą pewnością walczyłoby o podium z krojeniem cebuli (poznaj patenty, za pomocą którego nie uronisz wtedy już ani jednej łzy!) i, dajmy na to, obieraniem jajek ze skorupek.
Jeśli więc należysz do tych, którzy placki z ziemniaków serwowaliby sobie i rodzinie o wiele częściej, gdyby nie ścieranie, to musisz poznać poniższy przepis. Te placki z gotowanych ziemniaków dosłownie odmieniają życie. Przynajmniej te kulinarne.
Placki z gotowanych ziemniaków – Pyszności; foto: Canva
Nie zwlekajmy więc i ruszmy na ratunek pozdzieranym podczas ścierania ziemniaków palcom oraz ugotowanym już kartoflom, które nie zostały dojedzone. Oto receptura, której potrzebujesz.
Placki z gotowanych ziemniaków
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- szczypiorek
- pół cebuli
- masło
- słodka papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub ugnieć. Wbij do nich jajko, dosyp mąkę i przyprawy. Po szczypcie soli, pieprzu i słodkiej papryki powinno być w sam raz, chociaż możesz jeszcze przetestować wersję placków z suszonym czosnkiem. To może nie spodobać się dzieciom, ale dorosłym – jak najbardziej. Dorzuć do masy jeszcze drobno posiekaną i zeszkloną na patelni cebulę.
Placki z gotowanych ziemniaków – Pyszności; foto: Canva
Całą masę dokładnie wymieszaj. Dłońmi uformuj placuszki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Pamiętaj, by nigdy nie kłaść placków na zimny tłuszcz – powolne smażenie sprawi, iż nabiorą one tłuszczu, który ciężko będzie później odsączyć.
Usmaż placki z obu stron i wyłóż na ręcznik papierowy. Podawaj z odrobiną ciepłego masła i drobno posiekanym szczypiorkiem. Musimy tu wtrącić jeszcze jedną poradę: lepiej łap za placki szybko, bo znikają w oka mgnieniu. Smacznego!
A po więcej kulinarnych pomysłów zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład ten przepis na wytrawne babeczki z serem ricotta i pomidorkami.