Bakłażan nazywany jest oberżyną, jajkiem krzewistym i gruszką miłosną. Warzywo cieszy się sporą popularnością w Grecji, Indiach czy we Włoszech. Czy jest zdrowe? Okazuje się, iż łatwo o błąd, przez który będzie szkodliwy. Lepiej wiedzieć to zawczasu, jeszcze zanim wrzucimy go na patelnię. Na co zwrócić uwagę?
REKLAMA
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Co w bakłażanie jest trujące? Na to trzeba uważać
Bakłażan ma 24,9 kcal na 100 g, zawiera błonnik, witaminy B, C, K i antyoksydanty, dzięki czemu może wspierać pracę jelit. Jest świetną opcją dla osób na diecie odchudzającej. W Europie pojawił się prawdopodobnie już w VII, przywieziony przez muzułmanów.
Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, iż produkt nie może być spożywany na surowo. Wszystko przez zawartość solaniny, czyli naturalnej substancji toksycznej, którą można znaleźć też w niedojrzałych ziemniakach. jeżeli poddamy produkt obróbce cieplnej, nie ma przeszkód w spożywaniu. Surowy może jednak powodować bóle brzucha, nudności i reakcje alergiczne.
OSTRZEŻENIE! Ostrożność choćby po obróbce cieplnej powinny zachować osoby, które mają alergię na rośliny psiankowate, problemy z trawieniem błonnika i stosujące niektóre leki, na przykład na obniżenie potasu. jeżeli masz wątpliwości, warto skonsultować się z lekarzem.
BakłażanBakłażan. Fot. pixabay.com / effortlessly
Co można zrobić z bakłażana na szybko? Postaw na "lasagne" bez makaronu
Okazuje się, iż wcale nie potrzebujesz makaronu, by przyrządzić "lasagne" z bakłażana. Sprawdź, czy masz te składniki w kuchni, a przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu.
Składniki:
2 bakłażany pokrojone w plastry;
sos pomidorowy (możesz wymieszać passatę z czosnkiem i ulubionymi przyprawami);
mozarella lub inny ser żółty;
bazylia, sól, oregano.
Sposób przygotowania:
Posól plastry bakłażana, odstaw na 20 minut i osusz ręcznikiem papierowym, by pozbyć się goryczki.
Grilluj bakłażana na suchej patelni lub podpiecz w piekarniku.
Układaj warstwy w formie - sos, bakłażan, ser, sos, itd.
Piecz całość przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
PORADA! Unikaj smażenia bakłażana na głębokim oleju, bo chłonie tłuszcz jak gąbka.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.