Mówi się o niej "najbrzydsza ryba świata", a to samo zdrowie. Smaczniejsza od łososia i pstrąga

kobieta.gazeta.pl 12 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Stephen Barnes/ iStock


Czy żabnica jest zdrowa? Jeszcze jak. Mimo przydomku "diabeł morski" i opinii jednej z najbrzydszych ryb świata, kryje w sobie delikatne, soczyste mięso bogate w cenne składniki odżywcze. Ma kilka ości, jest pełna białka i doskonale sprawdzi się w diecie każdego z nas.
Żabnica to jedna z najdziwniejszych ryb, jakie można spotkać na dnie oceanu. Jej szeroka paszcza pełna ostrych zębów i charakterystyczna "antenka" na głowie sprawiają, iż wygląda jak stworzenie z koszmaru. Żyje głównie na dużych głębokościach, od wybrzeży Europy po północną Afrykę. Choć jej nazwa brzmi egzotycznie, bez problemu można ją znaleźć także w polskich sklepach rybnych i na targach. Sprawdź, ile korzyści przynosi jej mięso, a gwałtownie zapomnisz o łososiu czy halibucie.


REKLAMA


Zobacz wideo 60% Polaków uważa, iż ryba to nie mięso. Czy ma rację?


Jak smakuje żabnica? Jej mięso to solidna porcja zdrowia
Choć "diabeł morski" może odstraszać wyglądem, pod względem smaku to prawdziwy rarytas. Białe, zwarte i delikatne mięso przypomina połączenie kurczaka i homara. Dzięki minimalnej ilości ości świetnie sprawdza się w kuchni, a filety z tej ryby można zarówno położyć na grillu, jak i wykorzystać do przygotowania wykwintnej potrawki. Żabnica to jednak nie tylko kulinarna przyjemność, ale i prawdziwa skarbnica wartości odżywczych.


Jak podaje serwis webmd.com, jest bogata w białko wspierające regenerację mięśni i zapewniające długie uczucie sytości. Zawiera cenne kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na serce. To także źródło witamin z grupy B, niezbędnych dla układu nerwowego, oraz selenu, kluczowego dla odporności i zdrowia tarczycy. Co więcej, jest wyjątkowo lekkostrawna i niemal beztłuszczowa - w 100 gramach znajdziemy jedynie 76 kcal i aż 14,5 g białka. Idealna dla tych, którzy dbają o linię i szukają zdrowych alternatyw dla popularnych gatunków ryb.


Żabnica Fot. Michel VIARD/ iStock


Jak jeść żabnicę? Można ją przygotować na wiele sposobów
Żabnica najczęściej trafia do sprzedaży w formie filetów, ponieważ jej nietypowy wygląd sprawia, iż całe ryby rzadko znajdują amatorów. Świeżego mięsa najlepiej szukać na dobrze zaopatrzonych targach rybnych, a gdy już je zdobędziesz, warto uzbroić się w cierpliwość. Ryba wymaga pewnej wprawy przy oprawianiu, ale efekt jest tego wart. Jak ją przyrządzić, by wydobyć pełnię smaku mięsa?


Żabnica świetnie smakuje pieczona - wystarczy doprawić ją solą, pieprzem, skropić cytryną i wstawić do piekarnika na 20 minut. jeżeli chcesz wydobyć głębię smaku, dodaj masło czosnkowe lub rozmaryn, które podkreślą jej delikatność. Doskonale odnajduje się także w kuchni śródziemnomorskiej. Podsmażona na oliwie z pomidorami, czosnkiem i kaparami, pozwala uzyskać danie pełne południowych aromatów. Świetnym pomysłem jest również duszenie jej w białym winie lub mleku kokosowym, co nada mięsu wyjątkową kruchość. Dzięki zwartej strukturze ryba doskonale sprawdza się w gulaszach i zupach. Nie rozpada się podczas gotowania i idealnie łączy z warzywami oraz aromatycznymi przyprawami.
Czy odważyłabyś się spróbować żabnicy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału