Smażone kanie mojej mamy mogłabym jeść non stop. Wychodzą ultrachrupiące dzięki panierce, która idealnie trzyma się kapeluszy. Do tego dochodzi ten charakterystyczny, lekko orzechowy smak. W końcu postanowiłam sama przygotować takie grzybki, bo przepis na nie jest dziecinnie prosty. Raz, dwa i mamy pyszną przekąskę.
Składniki na kanie w panierce
Kanie można przygotować tak samo jak...schabowe. Robimy dla nich najbardziej popularną panierkę z bułki tartej. To prosty sposób, który gwarantuje obłędnie chrupiące grzyby za każdym razem.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia kań w panierce? Oto lista:
- 4 kanie;
- 4 jajka;
- 2 szklanki mleka;
- bułka tarta do panierki;
- olej albo masło do smażenia;
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Przepis na kanie w panierce
Na początek przygotowujemy kanie do smażenia, czyli czyścimy je i lekko suszymy. Potem wkładamy je do miski i zalewamy mlekiem.
W kolejnym kroku roztrzepujemy jajka w misce i doprawiamy je solą oraz pieprzem. Z kolei bułkę tartą wsypujemy do innego naczynia, a olej albo masło rozgrzewamy na patelni.
Przystępujemy do smażenia grzybów: moczymy je w jajku, następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu. Kanie obsmażamy z jednej i drugiej strony do momentu, aż nabiorą złocistego koloru.
Z czym podawać kanie w panierce?
Kanie w panierce można jeść jako samodzielną przekąskę. Warto też podawać je z pieczywem albo z frytkami. Te grzyby świetnie dopełni sałatka np. taka z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwek z czosnkowym sosem.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potraktować kanie jako przekąskę do obiadu. Wtedy polecamy serwować je z ziemniakami i delikatnym, pieczonym kurczakiem, który zrównoważy ich intensywny smak.
Zobacz też:
Pij jesienią, by wzmocnić odporność. Przeziębienia będą cię omijać z daleka
Te owoce zawsze zbierała moja babcia. Dzisiaj sama robię z nich obłędny dżem
Ziemniaki rozpadają się podczas gotowania? Wlej do nich to i zapomnij o problemie










