Moja mama robi chrzan wielkanocny z 6 składników. Wszyscy dopytują ją o ten przepis

g.pl 1 dzień temu
Jajeczne święta - oficjalnie nazywane Wielkanocą - wyglądają już zza rogu. To doskonały czas na to, żeby zacząć zastanawiać się nad śniadaniowym menu. Oprócz żurku, sałatek, wędlin i oczywiście jajek warto uraczyć gości również chrzanem. Zobacz, jak przyrządzić ten pikantny rarytas w pół godziny.
Święta wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. W związku z tym, iż za tydzień wiele rodzin ponownie zasiądzie wspólnie do uroczystego śniadania, gospodynie już teraz zastanawiają się, jakim specjałem tym razem uraczyć swoich gości. Oprócz jajek w różnych odsłonach, sałatek i wędlin, na stole wśród wytrawnego menu nie powinno zabraknąć również chrzanu. jeżeli chcesz zaskoczyć najbliższych, nie kupuj gotowego produktu w sklepie, przyrządź go według receptury mojej mamy. Możesz mieć pewność, iż każdy będzie dopytywał o ten przepis.


REKLAMA


Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!


Chrzan tarty - przepis. To jedna z kultowych potraw na świątecznym stole
Ponieważ święta wielkanocne kojarzą się z potrawami, w których skład wchodzą jajka, wiele osób decyduje się na to, aby połączyć z nimi również chrzan. Krem przygotowywany co roku przez moją mamę to rarytas sam w sobie i choć w jej przepisie także występują jajka, to całe show skrada jednak smak rośliny. Jej sekretem - jak sama mówi - jest wykorzystanie świeżego korzenia chrzanu. W mojej rodzinie mamy ten przywilej, iż wyrasta on na naszej działce, więc możemy go wykopać, kiedy tylko dojrzeje. Niektóre sklepy spożywcze jednak posiadają korzenie w swojej ofercie. Wybierając się na zakupy, do listy warto dopisać również: jajka, ocet i śmietana 18 proc.
Zobacz też: Kiedy solić rosół? Jakie mięso dodać? Przepis na bulion dzieli i łączy od lat
Przygotowując krem z chrzanu, potrzebne będą również cukier i sól, ale te dwa składniki w domyśle większość z nas posiada w domu, ponieważ korzysta się z nich praktycznie codziennie. Wybierając korzenie, starajmy się sięgać większe okazy. Do przygotowania kremu trzeba zetrzeć tyle rośliny, aby zapełnić całą szklankę (250 ml). To jednak dopiero początek.


Jak zrobić chrzan? Potrzebujesz 6 składników i ok. 30 minut wolnego czasu
Po starciu chrzanu i wypełnieniu nim 250 ml szklanki można przejść do łączenia składników i ich gotowania. Zanim jednak wstawimy naczynie na ogień, trzeba do niego wrzucić:


5 jaj
0,5 l śmietany
3-4 łyżki octu
2 łyżki cukru
1 łyżeczkę soli


Całość miksujemy tak, aby rozbić jajka, a następnie podgrzewamy na małym ogniu i stale mieszamy. Kiedy masa zacznie gęstnieć i "mrugać", ściągamy naczynie z palnika i dodajemy chrzan. Łączymy wszystkie składniki i ponownie podgrzewamy do momentu, aż zaczną się gotować. Ten banalnie prosty przepis jest źródłem kulinarnych uniesień. Czasami pikantność korzenia może mocno dawać się we znaki. W takiej sytuacji można masę delikatnie osłodzić lub dodać do niej śmietany, dla złagodzenia efektu.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału