Moja mama przechowuje tak orzechy włoskie. Są idealnie świeże przez lata

top.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: /Pixel


Świeże orzechy włoskie smakują obłędnie, jednak gwałtownie tracą świeżość, jeżeli nie są odpowiednio przechowywane. jeżeli zależy ci na tym, aby móc cieszyć się nimi przez wiele miesięcy, wypróbuj sprawdzone triki mojej mamy, a pleśń ani mole spożywcze na pewno nie będą problemem. Ostatnia z wymienionych metod to prawdziwy game changer.

Sezon na orzechy włoskie w Polsce trwa do końca października. Po zebraniu z ogrodu nie zapomnij jednak odpowiednio zabezpieczyć ich przed pleśnią i molami spożywczymi. Wrzucenie ich niedbale do kosza nie jest najlepszym pomysłem.

Jeśli nie zdążysz od razu wykorzystać wszystkich plonów i zależy ci na tym , aby były świeże przez długi czas, wypróbuj inne sprawdzone metody przechowywania orzechów włoskich. Kilka przydatnych trików zdradziła mi moja mama.

Przechowywanie orzechów włoskich w domu. O tych zasadach pamiętaj

Orzechy możesz przechowywać w domu przez wiele miesięcy, o ile będą odpowiednio zabezpieczone. Powinny być trzymane w ciemnym i w miarę chłodnym pomieszczeniu np. w spiżarni.

Najlepiej zrobisz, wkładając orzechy do szczelnego pojemnika z dopasowaną do niego pokrywką (wówczas owady nie będą problemem i plony pozostaną dłużej świeże z uwagi na brak tlenu). Może być to naczynie szklane albo plastikowe. Zanim umieścisz orzechy w pojemniku, osusz je dokładnie, a samo dno samego naczynia wyłóż ręcznikiem papierowym (zmień go, jeżeli nasiąknie).

Może cię zainteresować: Włóż do słoika i zostaw na kilka dni. To najlepsza antygrypina na jesień i zimę

Jak przechowywać orzechy włoskie bez łupiny? Będą świeże przed dwa lata

Orzechy włoskie bez łupiny możesz przechowywać w zamrażarce. Będą świeże choćby dwa lata, jeżeli umieścisz je w szczelnie zamykanym woreczku strunowym i włożysz do szuflady urządzenia.

Po obraniu najlepiej porozkładaj je w woreczkach strunowych małymi porcjami, aby móc cieszyć się nimi w dowolnym momencie dokładnie w takiej ilości, jaka jest ci akurat potrzebna.

Czytaj również: Sprytny trik na umycie mikrofalówki. W 2 minuty usuniesz cały brud i będzie lśnić

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Orzechy włoskie są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto sięgać po nie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, bo stanowią źródło cennych składników odżywczych, takich jak: magnez, cynk, fosfor, jod, mangan czy potas.

Znajdziesz w nich także witaminę E czy witaminy z grupy B. Zawierają białko, błonnik i kwas foliowy. Znajdziesz w nich także aminokwasy, kwasy omega-6 oraz omega-3.

Zobacz też:

Chcesz ograniczyć porost chwastów przy grobie? Te domowe sposoby są niezawodne

To jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Wzmacnia odporność, rozgrzewa i pomaga zachować młodość

Jak długo trzymasz jajka w lodówce? Po tym czasie trzeba je wyrzucić

Idź do oryginalnego materiału