​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Leczo to potrawa pochodząca z Węgier, która bazuje na pomidorach i papryce, jednak jest także bardzo dobrze znana w innych krajach, m.in. w Polsce. Popularność zyskało nie tylko dzięki pysznemu smakowi, ale także ze względu na łatwość przygotowania. jeżeli szukasz wariacji smakowych tego klasycznego dania, poznaj przepis na leczo z ananasem.

Leczo z ananasem — składniki

Do przygotowania niezwykle pysznego leczo z ananasem będziesz potrzebować:

  • 1 małego świeżego ananasa,
  • 1 sporą cukinię,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 papryki żółte,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g kiełbasy,
  • 4 pomidory malinowe,
  • natkę pietruszki do dekoracji,
  • paprykę mieloną słodką i ostrą,
  • sól i pieprz.

Świeżego ananasa możesz zastąpić także owocem z puszki, tylko pamiętaj, by odcisnąć z niego syrop. jeżeli chcesz przygotować leczo w wersji bezmięsnej, po prostu pomiń kiełbasę lub zastąp ją np. wędzonym tofu. Latem najlepiej ugotować leczo ze świeżych pomidorów malinowych, jednak możesz je również zastąpić jedną puszką krojonych pomidorów.

Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie

Jak przygotować leczo z ananasem?

Zacznij od przygotowania warzyw. Ananasa dokładnie obierz i pokrój w niedużą kostkę, cukinię umyj, osusz i pokrój w półplasterki, a cebulę obierz i pokrój w piórka. Obie papryki, czerwoną i żółtą, umyj, osusz, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w plastry, czosnek obierz i posiekaj, a kiełbasę pokrój w półplasterki. Pomidory malinowe delikatnie natnij, sparz gorącą wodą i przełóż do miski z zimną wodą, a następnie dokładnie obierz i pokrój w kostkę.

Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz

Do smażenia przygotuj garnek z grubym dnem lub głęboką patelnię. Rozgrzej olej i zacznij od zeszklenia cebuli. Następnie dodaj czosnek i smaż przez około minutę, a na koniec dorzuć kiełbasę. W momencie, gdy kiełbasa się zarumieni, dodaj cukinię oraz obie papryki i smaż do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj pomidory malinowe, po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej oraz dopraw solą i pieprzem. Leczo przykryj, zmniejsz ogień lub moc palnika i duś przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego ananasa i duś jeszcze przez 5-10 minut. Gotowe leczo z ananasem podawaj na gorąco z posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też:

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

​Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści

W ten sposób kurki marynowała moja babcia. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Idź do oryginalnego materiału