Moja babcia od lat robi pyszną kapustę małosolną. Zdradziła mi swój przepis. Jest bardzo prosty

g.pl 2 tygodni temu
Czym można zaskoczyć gości na grillu? jeżeli szukasz pomysłu na interesujące danie, o którym mało kto słyszał, to mamy właśnie taki przepis. Mowa o kapuście małosolnej - doskonałym dodatku do dań mięsnych i nie tylko. Przygotowuje się go bardzo prosto i potrzeba tylko trzech składników.
Kapusta to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Stanowi podstawę takich dań jak bigos, gołąbki czy wszelkiego rodzaju surówki, dlatego zawsze warto mieć ją pod ręką. Mało kto jednak zna sposób na przetwory z kapusty. Jeden z takich przepisów zdradziła mi babcia. Smak jest obłędny, a w okresie grillowym sprawdzi się doskonale. Sprawdź, jak zrobić kapustę małosolną. Sposób jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi.


REKLAMA


Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!


Co można zrobić z wczesnej kapusty? Przygotuj pyszną przekąskę na grilla
Kapustę małosolną, tak jak ogórki, przygotowuje się w słoiku i jest to nic innego jak po prostu pokrojone warzywa z solą. Bardzo proste, a zaskakująco smaczne. Taka przekąska stanowi świetną bazę do sałatek i surówek, ale też sprawdzi się na grillu, ponieważ dobrze pasuje do dań mięsnych. jeżeli masz w planach właśnie taką imprezę i chcesz zaskoczyć gości nowym, pysznym jedzeniem, to lepiej się pośpiesz. Warzywa w słoiku muszą odleżeć kilka dni, zanim będą gotowe.
Zobacz też: Już nigdy nie wyrzucisz mięsa z rosołu. Zrób z niego pyszne kotleciki, a będą idealne na drugie danie


Co dodać do młodej kapusty, żeby była smaczna? Z solą i marchewką stworzysz pyszną przekąskę
Składniki, jakich potrzebujemy do zrobienia kapusty małosolnej, to:


duża młoda kapusta,
2 średnie marchewki,
czubata łyżka soli.


Młoda kapusta małosolna: przepis. Jak przygotować to pyszne danie?
Przepis na kapustę małosolną.


Na początek odrywamy wierzchnie liście z kapusty. Resztę siekamy na drobno i przekładamy wszystko do miski.
Marchewki obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Gdy będą gotowe, dokładamy je do kapusty.
Do warzyw dodajemy czubatą łyżkę soli, a następnie wszystko porządnie ugniatamy, aby kapusta zmiękła.
Odstawiamy warzywa w soli na około trzy godziny, a po tym czasie przekładamy je do wyparzonego słoika.
Zakrywamy naczynie zakrętką, ale nie dokręcamy jej do końca, aby warzywa miały dostęp powietrza. Tak przygotowany słoik odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce na około 3 do 5 dni, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. Po tym czasie pyszna przekąska będzie gotowa.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału