Babciny przepis na farsz do pierogów z kurek
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W polskich lasach można znaleźć nie tylko prawdziwki, podgrzybki czy maślaki. Wielu entuzjastów grzybobrania często natyka się również na kurki, które stanowią idealny dodatek do wielu rozmaitych dań. Rzeczone grzyby można wykorzystać do przygotowania rewelacyjnego farszu do pierogów. W jaki sposób?
Najpierw, kurki (w ilości około 200 g) należy dokładnie oczyścić. O tym, jak to zrobić, możesz przeczytać w naszym artykule, który znajduje się pod tym linkiem.
Oczyszczone kurki trzeba posiekać na dość drobne kawałki i podsmażyć na dwóch łyżkach masła wraz z jedną niedużej wielkości cebulą (również poszatkowaną). Opcjonalnie, na patelnię można dorzucić również przeciśnięty przez praskę nieduży ząbek czosnku. Jednak z jego ilością nie należy przesadzić, by przypadkiem nie zdominował smaku. Na koniec, całość trzeba doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Farsz gotowy. Zabieramy się za lepienie pierogów
Zaraz, zaraz – a co z ciastem na pierogi? Babciną recepturę na idealne ciasto znajdziesz w naszym artykule, który znajduje się pod tym linkiem. Gdy już je zrobisz, podziel rozwałkowane ciasto na kółka o średnicy mniej więcej 10 cm. W każdym z nich umieść łyżkę farszu (lub półtorej, gdy zobaczysz, iż jedna to za mało) i porządnie zlep. Pierogi gotuj w osolonej wodzie i wyciągnij je po około 3-4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Żeby pierogi się nie zlepiły, warto delikatnie zamieszać wodę w garnku, zaraz po ich wrzuceniu. Po wyciągnięciu pierogów rozłóż je na kratce lub desce tak, by się nie stykały. Trzymaj je w ten sposób aż do ostygnięcia – wówczas istnieje mniejsza szansa, iż będą się sklejać.
Zobacz też:
Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny
Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci
Dietetyk ocenił menu McDonald’s. Polecił tylko trzy pozycje