Niezwykle pyszny i pachnący domowy deser. Przepis jest bardzo prosty, a smak niesamowity. Na pewno spodoba Ci się ten kremowy ptyś! A Twoi goście będą prosić o zdradzenie przepisu!
Potrzebujesz:
Ciasto:
- żółtka – 4 szt.
- cukier – 100 g
- masło – 130 g
- mąka – 350-400 g
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Nadzienie:
- białka – 4 szt.
- cukier – 130 g
- śmietana (18%) – 400 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- skrobia kukurydziana – 3 łyżki
- wiśnie 100 g + 1 łyżeczka skrobi
Przygotowanie:
Wymieszaj żółtka ze 100 g cukru, dodaj miękkie masło, ponownie wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wyrób ciasto. Podziel je na 2 części (jedną nieco większą od drugiej).
Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Białka ubij mikserem w pianę, stopniowo dodawaj cukier (130 g).
Dodaj cukier waniliowy, śmietanę i skrobię.
Delikatnie mieszaj, aż masa będzie gładka. Posyp wiśnie skrobią.
Wyłóż spód formy (30 * 32 cm) papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłóż równo na dnie, wygładź je.
Na ciasto wylej nadzienie, wiśnie ułóż w blaszce.
Drugą część ciasta zetrzyj na tarce.
Piecz w temperaturze 180º 40-45 minut. Smacznego!
L’article Mogę Je Piec choćby Codziennie: Przepyszne Ciasto Ze Śmietaną – Takie Proste I Tak Smaczne. est apparu en premier sur przepis wskazówka.