Nieważne czy jesteś camperowym entuzjastą, czy przemierzyłeś pół świata jako sternik na ukochanym jachcie. A może działkujesz w przytulnej altanie w otoczeniu swoich ulubionych owocowych drzew. Dobrze wiesz o wyzwaniach mobilnego gotowania!
Gotowanie w kuchni – rozmiar mini – ma z pewnością i zalety, ale to przede wszystkim wyzwanie dla tych, którzy lubią zjeść. I to zjeść nie byle jak i nie byle co. Na pokładzie jachtu, w kamperze czy w houseboacie liczy się bowiem nie tylko oszczędność miejsca, ale też wygoda, bezpieczeństwo oraz niezawodność. A odpowiedzią na wszystkie te bolączki współczesnego globtrotera jest nowość – gazowa płyta ceramiczna z serii DYNACOOK Domino zaprojektowana z myślą o zapewnieniu wysokiej jakości gotowania w kuchniach, w których wielkość ma znaczenie.
Miejsce, miejsce i jeszcze raz elastyczność
Jak mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK, projektując rozwiązania z serii Domino, myśleliśmy nie tylko o tych, którzy dysponują miejscem na dwu-trzypalnikową płytę grzewczą o szerokości 55-60 cm, która pozwoli przygotować konkretny obiad dla całej rodziny (DYNACOOK C&Y X2 oraz DYNACOOK C&Y X3):
– Rozważyliśmy różne opcje wielkościowe oraz możliwości wielu pojazdów i pokładów. I tak powstały warianty płyt ceramicznych: DYNACOOK C&Y X2 o szerokości jedynie 33 cm i DYNACOOK C&Y X2 mini o szerokości 46 cm – wersje optymalne dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wygodę i funkcjonalność mniejszego formatu. Poziomy układ dwóch pól grzewczych pozwala na efektywne wykorzystanie choćby bardzo wąskich blatów roboczych.
Poza tym wygoda i bezpieczeństwo
Wyróżnikiem płyt DYNACOOK jest technologia „gaz pod szkłem”, czyli nic innego jak nowoczesne rozwiązanie, które łączy wydajność klasycznego gotowania gazowego z wygodą użytkowania płyty indukcyjnej. Palniki umieszczone są pod ceramiczną powierzchnią, co sprawia, iż nie ma tu otwartego płomienia. To z kolei znacząco wpływa na bezpieczeństwo użytkowania – zwłaszcza we wnętrzach, w których króluje drewno, a pod spodem mamy bak z paliwem. Poza tym, nie oszukujmy się, brak rusztów oraz bezpośredniego kontaktu z ogniem ogranicza ryzyko poparzeń, a brak zagłębień i specjalna nanopowłoka bez wątpienia ułatwiają utrzymanie czystości.
Ze szczyptą dobrego designu
Wygląd modeli X2 Domino wyraźnie odbiega od typowej kuchenki – minimalistyczne, ceramiczne szkło w połączeniu z metalem sprawiają, iż urządzenie świetnie wpisuje się w nowoczesne wnętrza, dodając im lekkości oraz elegancji.
– Stylowa czerń płyt z pewnością wpasuje się nie tylko w przestrzeń łodzi motorowodnej, ale również małej kuchni kawalerskiej. To płyta, która nie tylko przez lata będzie działać bez zarzutu, ale również świetnie wyglądać – wskazuje Stanisław Szyling z DYNACOOK.
Pod pełną kontrolą w ruchu
Intuicyjny sensorowy panel sterowania płyty jest nie tylko prosty i praktyczny, ale również estetyką nie odbiega od pełnowymiarowych flagowych modeli. Specjalnie zaprojektowany system pozwala na precyzyjne, szybkie i intuicyjne kontrolowanie mocy grzania. Reakcja na dotyk jest natychmiastowa, co pozwala na wygodne i bezpieczne kontrolowanie temperatury i procesu gotowania choćby podczas delikatnych wstrząsów, np. w czasie postoju na wodzie czy jazdy po nierównym terenie. To komfort i prostota, których potrzebujesz, kiedy jesteś w ruchu.
A to wszystko doprawione oszczędnością
Płyty DYNACOOK wyróżniają się wysoką efektywnością energetyczną, która jest niezwykle ważna podczas bliższych i dalszych podróży. Dzięki technologii spalania gazu pod szkłem, ciepło jest tu skoncentrowane bezpośrednio na naczyniu, co minimalizuje straty energii i skraca czas gotowania. Efektem jest mniejsze zużycie gazu, a więc realne oszczędności. Co więcej, płyta może być zasilana dowolnym źródłem gazu.
– Nasze szklane płyty gazowe zużywają też śladowe ilości prądu (maks. 35 W). Umożliwiają ponadto podłączenie zasilacza awaryjnego, za pomocą którego płyta pracuje niezależne od przerw w dostawie prądu choćby przez kilka dni, co jest najważniejsze podczas każdej wyprawy – wskazuje ekspert DYNACOOK.
Polska jakość, światowa technologia
Warto podkreślić również, iż wszystkie modele Domino od DYNACOOK są produkowane w Polsce, w nowoczesnym zakładzie pod Poznaniem, z wykorzystaniem komponentów najwyższej jakości. Cały proces – od projektu, przez montaż, po testy końcowe – odbywa się lokalnie, co przekłada się na jakość i trwałość, a technologia jest systematycznie rozwijana przez własne Biuro Badań i Rozwoju.
A więc kompromisy zostaw innym…
Ty wybierz gotowanie na pełnych obrotach – w pełnym zaciszu Mazur; nad brzegiem Jeziora Como albo w domku nad Soliną. Bo smak podróży to nie tylko trasy i widoki, ale też wspomnienia, smaczki, zachcianki i aromaty, które tworzymy po drodze.