Uczniowie gorzowskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych starają się jak najczęściej brać udział w ogólnopolskich konkursach kulinarnych i zdobywają tam nagrody. Chcieliby jeździć częściej, ale na przeszkodzie stoją finanse, a dokładniej mówiąc ich brak.
Kilka dni temu aż dwa zespoły uczniów z Gastronomika dostały się do finału czwartej edycji konkursu „Bitwa na drobiowe smaki” w Warszawie w którym wzięło udział zaledwie osiem zespołów z całej Polski.
– W czasie finału uczniowie przygotowali przestawkę, zupę i danie główne – wyjaśnia Kamil Tużnik, szef kuchni i nauczyciel w gastronomiku:
Zespół dziewczęcy w finale dostał wyróżnienie za przygotowanie dania głównego, a młodzi kucharze zajęli w finale trzecie miejsce.
Uczniowie gorzowskiego gastronomika są bardzo zadowoleni z udziału w konkursie:
– Nasi uczniowie mogliby brać częściej udział w takich konkursach, ale nie zawsze szkoła ma na to pieniądze – podkreśla Kamil Tuznik:
Jeżeli chcecie pomóc gorzowskim młodym kucharzom, to możecie zgłosić się do sekretariatu szkoły przy ul. Okólnej, a więcej o finałowych zmaganiach uczniów usłyszycie w poniedziałkowej popołudniówce Radia Gorzów po godz. 16:00.