Mini serniczki

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

Coś dla łasuchów na co dzień i od święta. Mini serniczki mogą zastąpić tradycyjny sernik na świątecznym stole lub być deserem "na szybko" choćby bez okazji.

Jest to również kolejny przepis na ciasto mieszane łyżką.



Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Z podanej ilości składników, w zależności od wielkości foremek do muffinek, można otrzymać od 18 do 24 mini serniczków.

Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 25 minut, łącznie 10 minut dalszego studzenia w piekarniku.


Składniki:

masa serowa:

  • 1kg sera twarogowego do serników
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 0,75 szklanki cukru - drobnego lub cukru pudru; jeżeli wolicie mniej słodką wersję, można zmniejszyć ilość słodzidła, dodając 0,5 szklanki cukru
  • opcjonalnie 1 opakowanie cukru waniliowego

wierzch serniczków:
(moje propozycje - równie dobrze możecie użyć innych owoców lub mas):

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
lub
  • 1-2 tabliczki czekolady mlecznej

Wykonanie:

Mini serniczki:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, góra-dół.
  2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i mieszamy łyżką na jednolitą masę.
  3. Masę serową przekładamy do foremek do muffinek. Nie wypełniamy foremek do końca - powinniśmy zostawić około 0,5 cm do 1 cm wolnego miejsca (później wypełnimy je masą owocową).
  4. Jeśli przygotowujemy wariant z czekoladą, na wierzch każdej muffinki kładziemy kostkę czekolady.
  5. Gotowe serniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
  6. Po upieczeniu, aby nam nie opadły, początkowo serniczki studzimy w piekarniku - 5 minut przy minimalnie uchylonym piekarniku (bardzo wąska szpara w drzwiczkach pieca), potem na kolejne 5 minut otwieramy piekarnik do połowy i dopiero po upływie tego czasu wyciągamy serniczki definitywnie z piekarnika.

Owocowy wierzch:
(jeśli nie zdecydujemy się na wariant z czekoladą)

  1. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
  3. Starte jabłka zalewamy wystudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut, do uzyskania gęstej, prawie ściętej masy.
  4. Masę jabłkową przekładamy na wystudzone mini serniczki.
  5. Serniczki wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, do pełnego ścięcia się galaretki.
Idź do oryginalnego materiału