Mini paj ze śliwką

justynadragan.pl 2 miesięcy temu

Mini paj ze śliwką, czyli krucha maślana tarteletka skrywająca w sobie aromatyczne sezonowe śliwki z cynamonem. Wypiek, który warto podać z gałką ulubionych lodów. Wypróbuj i dołącz do naszego wyzwania na Instagramie #

!


SKŁADNIKI:

(na 8 sztuk)

Ciasto kruche:

  • 200 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • 30 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 700 g śliwek węgierek
  • 40 g cukru trzcinowego (ilość uzależniona od słodkości śliwek)
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • odrobina masła do wysmarowania foremek
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
  • cukier puder do oprószenia
  • opcjonalnie ulubione lody do podania

PRZYGOTOWANIE:

Kruche ciasto: masło pokrój w kostkę, wrzuć do malaksera/thermomixa wraz z cukrem pudrem, solą i mąką pszenną. Zmiksuj na sypką kruszonkę. Wlej wodę i raz jeszcze zmiksuj, aż składniki się połączą (ciasto możesz również przygotować w misce i zagnieść rękami). Następnie owiń w folię spożywczą, spłaszcz i schowaj do lodówki na 60 minut.

Foremki na tartaletki o średnicy 10 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmaruj masłem.

Nadzienie: śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój jeszcze na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj teraz do połączenia.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia (podsypuj mąką w razie potrzeby). Okrągłą foremką/rantem wykrój koła, które od razu wyłóż do ośmiu foremek na tartaletki o średnicy 10 cm wysmarowanych masłem. Ciasto podociskaj. Na spody wysyp odrobinę mąki migdałowej, następnie wyłóż nadzienie śliwkowe.

Z reszty rozwałkowanego ciasta również wykrój koła, po czym nałóż na owoce w foremkach i sklej z dolnymi ciastami. Ewentualnie brzegi zetnij nożem. jeżeli na którymś z etapów pracy z kruchym ciastem, ciasto zacznie się topić, schowaj je do lodówki na kilka/kilkanaście minut. Tartaletki natnij z góry nożykiem, wysmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp cukrem trzcinowym. Schowaj do lodówki do czasu nagrzania się piekarnika…

Piekarnik nagrzej do 180 st.C. Tartaletki piecz przez około 45-50 minut do mocnego zrumienienia i wyrośnięcia. Sok ze śliwek powinien apetycznie wydobywać się spod górnego ciasta. Czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić, kontroluj ten parametr! Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przestudź. Dopiero wtedy wyjmij z foremek.

Podawaj oprószając cukrem pudrem. Możesz pokusić się o gałkę ulubionych lodów. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału