Dziczyzna to żywność ekologiczna, naturalna, wolna od antybiotyków oraz środków wspomagających rozwój i wzrost zwierzęcia. To daje jej znakomitą przewagę nad mięsem zwierząt hodowlanych. Dzikie zwierzęta jedzą to, co zaoferuje im natura: zioła, jagody, grzyby, orzechy, żołędzie i korę, które mają także działanie lecznicze oraz są bogate w związki mineralne i witaminy.
W dobie eko-świadomości, dziczyzna staje się wyborem odpowiedzialnym. „Dziczyzna to slow food w czystej postaci. Lokalne, ekologiczne, naturalne i pochodzące z odnawialnych źródeł mięso”, mówi Jakub Wolski, szef kuchni specjalizujący się w dziczyźnie.
Potwierdzają to badania opinii społecznej, przeprowadzone w tym roku przez Pracownię Badań Społecznych (PBS) na zlecenie Polskiego Związku Łowieckiego - większość Polaków uważa dziczyznę za mięso ekologiczne – 59 proc. i przede wszystkim zdrowe – 60 proc.