Mrożenie mięsa jej popularną praktyką, dzięki której może być ono przez dłuższy czas zdatne do spożycia. Wiele osób korzysta z tej metody również w trakcie promocji, w efekcie czego są w stanie zaoszczędzić na produktach spożywczych. Większość z nas żyje również w przekonaniu, iż tak "zakonserwowane" mięso może leżeć w zamrażarce w nieskończoność. Niestety w tym przypadku daty również mają znaczenie. Jak długo jesteśmy w stanie zatem bezpiecznie przechowywać w ten sposób poszczególne rodzaje mięs?
REKLAMA
Zobacz wideo 42 dni męki. Tak wygląda rzeczywistość ferm przemysłowych
Mięso w zamrażarce nie może leżeć wiecznie. Podstawą jest temperatura i szczelne opakowanie
Przed zamrożeniem mięsa warto wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii. W przypadku dłuższego przechowywania konieczne jest stałe utrzymywanie niskiej temperatury - na poziomie minus 18 stopni Celsjusza. Wielokrotne rozmrażanie mięsa jest niewskazane i może skutkować przywróceniem procesów biologicznych oraz mikrobiologicznych. To zaś sprawi, iż mięso zacznie się psuć i nie będzie nadawać się do spożycia. Ponadto najlepiej umieścić je w szczelnych pojemnikach lub woreczkach, by zapobiec dostawaniu się powietrza. Dzięki temu jesteśmy w stanie utrzymać również pierwotny smak produktu. Po zamrożeniu ważnym aspektem staje się również czas, ponieważ ta metoda jedynie wstrzymuje procesy degradacyjne, a nie zatrzymuje ich całkowicie. Choć orientacyjny czas mrożenia dla wołowiny to 8 miesięcy, dla wieprzowiny 6, a dla drobiu - 3, te liczby nie są dokładne. Właśnie dlatego warto skupić się na poszczególnych rodzajach mięsa, ponieważ w każdym przypadku okres przechowywania jest różny.
Ile można trzymać mięso w zamrażarce? Podroby wymagają specjalnego traktowania
Drób to delikatne mięso, które łatwo ulega wysuszeniu, dlatego nie warto przechowywać go w zamrażarce zbyt długo. Cały kurczak może spędzić tam 12 miesięcy, natomiast filety i inne pojedyncze części zaledwie 9 miesięcy. Najkrócej zamrożone powinny pozostawać podroby. W ich przypadku okres ten skraca się do 2-3 miesięcy. W przypadku wołowiny sytuacja wygląda podobnie:
całe steki - do 12 miesięcy,
mniejsze kawałki mięsa - do 9 miesięcy,
podroby - do 4 miesięcy.
Zobacz też: Tak usuniesz tłuszcz, przebarwienia i smród z plastikowych pudełek. Wystarczy połączyć dwa składniki
Wieprzowinę powinno się zaś przechowywać w zamrażarce maksymalnie przez 8 miesięcy. Szczegółowy podział wygląda zatem następująco:
schab, karkówka, łopatka - do 8 miesięcy,
boczek i inne tłuste części - do 6 miesięcy,
podroby wieprzowe - do 4 miesięcy.
Indywidualnego traktowania wymaga także mięso mielone, które jest znacznie bardziej czułe na kontakt z powietrzem, przez co szybciej się psuje. Najlepiej mrozić w cienkich płaskich porcjach i przechowywać jedynie przez 2 miesiące.
Dziękuje my, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.