Mielec: Pączki, pączusie …w Tłusty Czwartek

leliwa.pl 2 miesięcy temu

Już za kilkanaście godzin czeka nas wielkie święto łasuchów i nie tylko – to Tłusty Czwartek. Do najpopularniejszych smakołyków w tym dniu należą pączki, oponki i faworki. Można je przygotować samemu w domu lub kupić je w cukierni.

W Mielcu pełna parą ruszyły już przygotowania wśród cukierników do tego wyjątkowego dnia. Także nasi redakcyjni kucharze Tomasz Łępa i Kevin Aiston też szykują się do tego święta, mając dla naszych słuchaczy w Mielcu małą smaczną i słodką niespodziankę.

Historia pączków takich, jakie znamy obecnie, sięga XVII wieku. To wówczas w ówczesnych cukierniach pojawiły się pączki delikatne i puszyste. Początkowo jedynie polewano je miodem, ale gwałtownie nauczono się wypełniać pączki marmoladą i innymi słodkościami.

Idź do oryginalnego materiału