Szybki i prosty patent na blachę przekąsek na kinowy wieczór we dwoje lub jako dodatek na stole na niedużą domówkę (sylwestrową i nie tylko!).
W skład proponowanego zestawu wchodzą suszone owoce w boczku, paluchy serowe oraz koperty na słono.
W skład proponowanego zestawu wchodzą suszone owoce w boczku, paluchy serowe oraz koperty na słono.
Do pieczenia na raz potrzebna jest duża blacha, wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczenie (zgodnie z instrukcją danego ciasta francuskiego lub) - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 15-20 minut, do zrumienienia ciasta.
Z podanej ilości składników otrzymałam:
- 4 pikantne paluchy serowe
- 15 kopert
- 14 daktyli w boczku
Składniki:
- ok. 100g suszonych daktyli, (można użyć suszonych śliwek lub mixu suszonych owoców)
- 200g boczku surowego, pociętego w bardzo cienkie plastry
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- ok. 50g oliwek zielonych lub czarnych (mały "woreczek")
- ok. 30g sera żółtego (u mnie gouda)
- ok. 50 g wędliny (dowolna, najlepiej w kawałku)
- harissa lub pieprz cayenne do posypania paluchów serowych, jeżeli przygotowujemy pikantną wersję
Wykonanie:
- Oliwki przekładamy na sitko, do odcieknięcia z zalewy. Odsączone kroimy w plasterki (w zależności od wielkości oliwki 4-5 grubszych plasterków).
- Ścieramy ser na średnich oczkach.
- Wędlinę kroimy w plastry grubości 2-3mm i o boku ok. 4cm. Powinno być ich ok. 15.
- Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na podsypanej odrobiną mąki stolnicy rozkładamy i lekko wałkujemy blat ciasta francuskiego.
- Z rozwałkowanego ciasta, wzdłuż krótszego boku, odkrawamy 4 wąskie paski, szerokości ok. 1,5-2cm.
- Każdy z pasków osypujemy harissą. Na paski, do połowy ich długości nakładamy warstwę sera. Następnie każdy składamy na pół i ostrożnie przekręcamy, aby uzyskać "świderek". Gotowe układamy na blaszce, zachowując ok. 0,5 cm odstępu (ciasto w piekarniku trochę podrośnie).
- Pozostałą część ciasta dzielimy na ok. 15 podobnej wielkości kawałków (nie muszą być to idealne kwadraty, prostokątne kształty też da się zlepić w koperty). Na każdy kawałek ciasta nakładamy plaster wędliny, 2-3 plasterki oliwek, szczyptę sera. Następnie zamykamy koperty, nakładając na farsz przeciwległe rogi zapełnionego kawałka ciasta francuskiego. Lekko je dociskamy po złożeniu, aby w pieczeniu koperty się całkowicie nie pootwierały. Gotowe koperty układamy na blaszce, zachowując co najmniej 0,5 cm odstępu pomiędzy kopertami (ciasto w piekarniku trochę podrośnie).
- Suszone owoce zawijamy w plastry boczku - jeden owoc w jeden plasterek. Układamy na blaszce, pomiędzy już wyłożonymi paluchami i kopertami.
- Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, góra-dół, na 15-20 minut - do zrumienienia ciasta.
- Wypieki z ciasta francuskiego przekładamy do wystudzenia na kratkę, zawijaski z boczku przekładamy do miseczki.