Mazurek z powidłami bezą i orzechami

ania-gotuje.pl 6 miesięcy temu

Zapraszam na najprostszy mazurek wielkanocny z powidłami bezą i orzechami. Ciasto jest na dużą blachę. Ma wyważony, słodko – kwaśny smak.

Dziś na moim stole cieszy oczy mazurek z powidłami, a to znak, iż zbliżają się święta. Gdy byłam dzieckiem, czekałam właśnie na to ciasto. Zobacz jak krok po kroku zrobić pysznego mazurka.

Ciasto na dużą blachę 24 x 35 cm.
Kaloryczność: 450 kcal w 100 g.
Czas wykonania: 30 minut.
Czas pieczenia: około 40 minut.

Składniki na mazurka

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 500 (lub 300 g pszennej i 100 g krupczatki)
  • 200 g masła (zimne z lodówki)
  • 80 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka (temperatura pokojowa)
  • szczypta soli
  • 200 g cukru

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł około 300 g (koniecznie gęsty i kwaśny np dżem śliwkowy lub z czarnej porzeczki)
  • półtorej szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób wykonania mazurka

Do zrobienia mazurka przygotuj przede wszystkim: miskę, mikser i dużą blachę o wymiarach 24 x 35 cm najlepiej z odpinanymi bokami. Zanim zaczniesz robić ciasto, przeczytaj cały opis wykonania i zaplanuj poszczególne etapy.

Krok 1 – kruche ciasto

Do miski wsypuję cukier puder, proszek do pieczenia i mąkę. U mnie 300 g pszennej typ 500 i 100 g krupczatki. Wszystko mieszam ze sobą. Wrzucam pokrojone w kostkę zimne masło i dodaję 4 żółtka.
Całość wyrabiam dłońmi, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na początku jest sypkie, ale podczas rozcierania masła, staje się coraz bardziej zwarte. Formuję kulę, owijam folią spożywczą i umieszczam do lodówki na 30 – 60 minut. Po schłodzeniu ciasto jest bardziej plastyczne.

Blat kuchenny podsypuję mąką i ze schłodzonego ciasta rozwałkowuję prostokątny placek o wymiarach blachy. U mnie grubości około 8 mm.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C.

Dno blachy wykładam papierem do pieczenia. Układam placek ciasta, wylepiam dno blachy, wyrównuję i lekko nakłuwam widelcem.

Wstawiam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę z opcją grzania góra i dół w temperaturze 180 stopni C przez około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieni na jasno złoty kolor.

Krok 2 – beza

Gdy kruche ciasto piecze się w piekarniku, siekam orzechy. Pod koniec pieczenia się ciasta, przygotowuję masę na bezę. W misce na maksymalnych obrotach miksera ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie zmniejszam obroty miksera na średnie i cały czas miksując, dodaję cukier łyżka po łyżce, aż otrzymam błyszczącą i gęstą pianę.

Ciasto wyjmuję w piekarnika. Ciepłe ciasto smaruję powidłami.

Następnie wykładam łyżką pianę z białek i wyrównuję. Na wierzch posypuję posiekanymi orzechami.

Blachę z ciastem wstawiam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170 stopni C z opcją grzania góra i dół przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika. Zaraz po upieczeniu wyjmuję mazurka z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu moja beza ma piankową konsystencję i jest lekko ciągnąca. Oczywiście jeżeli wolisz wypieczoną i chrupiącą bezę, pozostaw ciasto po upieczeniu w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.

Idź do oryginalnego materiału