Mazowsze liderem w produkcji żywności. Sadownictwo i mleko najpopularniejsze

rdc.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Mazowsze liderem w produkcji żywności (autor: pexels)


Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, iż Mazowsze jest liderem w produkcji sadowniczej i ogrodniczej w Polsce.

W 2023 roku zbiory owoców z mazowieckich drzew stanowiły 43 proc. produkcji krajowej, a zbiory warzyw gruntowych prawie 12 proc. – mówi rzecznik Urzędu Statystycznego w Warszawie Marcin Kałuski.

W produkcji sadowniczej specjalizują się powiaty: grójecki, garwoliński i radomski.

Kolejną specjalizacją rolników w regionie jest hodowla krów i produkcja mleka.

Mazowsze jest również liderem w produkcji mleka z 23–procentowym udziałem w produkcji krajowej – podkreśla Kałuski.

Produkcja mleka jest pracochłonna, ale się opłaca. Hodowla jest dzisiaj całkowicie zmechanizowana.

180 sztuk doimy około 1,5 godziny. 20 sztuk bydła wchodzi na raz do pomieszczenia, gdzie się tylko doi – mówi rolnik spod Ciechanowa Andrzej Bober.

W największych hodowlach krowy nie wychodzą na zewnątrz, swoje życie spędzają w oborach.

Krowy nie są wyprowadzane na pastwisko przy większej skali produkcji, tylko są utrzymywane cały czas w oborze. Koszty są wyższe, ale jest bardziej stabilne żywienie. Na pastwisku trawa raz była, a raz nie. Tutaj mają już zapewnioną codziennie tę samą paszę – tłumaczy Bober.

Według danych Urzędu Statystycznego największa wydajność produkcji mleczarskiej jest w powiatach: ostrołęckim, ciechanowskim, siedleckim i mławskim.

Zobacz też: Świnka wietnamska „na gigancie”. Służby szukają właściciela osobliwego zwierzęcia

Idź do oryginalnego materiału