Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, iż Mazowsze jest liderem w produkcji sadowniczej i ogrodniczej w Polsce.
– W 2023 roku zbiory owoców z mazowieckich drzew stanowiły 43 proc. produkcji krajowej, a zbiory warzyw gruntowych prawie 12 proc. – mówi rzecznik Urzędu Statystycznego w Warszawie Marcin Kałuski.
W produkcji sadowniczej specjalizują się powiaty: grójecki, garwoliński i radomski.
Kolejną specjalizacją rolników w regionie jest hodowla krów i produkcja mleka.
– Mazowsze jest również liderem w produkcji mleka z 23–procentowym udziałem w produkcji krajowej – podkreśla Kałuski.
Produkcja mleka jest pracochłonna, ale się opłaca. Hodowla jest dzisiaj całkowicie zmechanizowana.
– 180 sztuk doimy około 1,5 godziny. 20 sztuk bydła wchodzi na raz do pomieszczenia, gdzie się tylko doi – mówi rolnik spod Ciechanowa Andrzej Bober.
W największych hodowlach krowy nie wychodzą na zewnątrz, swoje życie spędzają w oborach.
– Krowy nie są wyprowadzane na pastwisko przy większej skali produkcji, tylko są utrzymywane cały czas w oborze. Koszty są wyższe, ale jest bardziej stabilne żywienie. Na pastwisku trawa raz była, a raz nie. Tutaj mają już zapewnioną codziennie tę samą paszę – tłumaczy Bober.
Według danych Urzędu Statystycznego największa wydajność produkcji mleczarskiej jest w powiatach: ostrołęckim, ciechanowskim, siedleckim i mławskim.
Zobacz też: Świnka wietnamska „na gigancie”. Służby szukają właściciela osobliwego zwierzęcia