​Masz katar? Pod żadnym pozorem nie jedz tych owoców

top.pl 18 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Katar to uciążliwy objaw, który potrafi uprzykrzyć życie, zwłaszcza w okresie przeziębień i alergii. Wiesz, iż to, co jesz, może mieć wpływ na przebieg infekcji? Dietetycy ostrzegają przed spożywaniem pewnych owoców, które mogą nasilać produkcję śluzu, utrudniając powrót do zdrowia. Sprawdź, czego lepiej unikać, gdy walczysz z katarem.

Dlaczego niektóre owoce mogą nasilać katar?

Nie każdy wie, iż dieta ma ogromny wpływ na nasz organizm, szczególnie w czasie choroby. Pewne produkty spożywcze, w tym niektóre owoce, są uznawane za śluzotwórcze, czyli takie, które mogą zwiększać wydzielanie śluzu w drogach oddechowych. Choć są źródłem witamin i minerałów, nie wszystkie są wskazane w trakcie kataru.

Sprawdź również: Przynieś ze spaceru i zaparz jak herbatę. Wzmocnisz odporność na czas wiosennego przesilenia

Do owoców, które mogą działać śluzotwórczo, zaliczają się m.in.:

  • banany — mogą spowalniać metabolizm i zwiększać wydzielanie śluzu,
  • pomarańcze — ich kwaśny charakter może podrażniać błonę śluzową gardła,
  • winogrona — choć są smaczne, zawierają dużo naturalnych cukrów, które mogą sprzyjać namnażaniu bakterii.

Unikanie tych owoców może wspomóc organizm w walce z infekcją i przyspieszyć powrót do zdrowia.

Co jeść, aby złagodzić objawy kataru?

Zamiast owoców śluzotwórczych warto sięgnąć po te, które wspierają układ odpornościowy i mają działanie przeciwzapalne. Do takich owoców należą:

  • cytryny — mimo kwaśnego smaku, pomagają odkwaszać organizm i dostarczają dużych ilości witaminy C,
  • jabłka — lekkostrawne, bogate w błonnik, wspierają procesy detoksykacyjne,
  • jagody — zawierają antyoksydanty, które pomagają zwalczać infekcje.

Oprócz owoców warto również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu i lekkostrawnych posiłkach. Herbata z imbirem i miodem, buliony warzywne czy ciepła woda z cytryną to świetne opcje na czas choroby.

Sprawdź również: Redukuje stres, poprawia odporność i pomaga schudnąć. Wystarczy kilka minut dziennie

Zdrowie zaczyna się od talerza

Gdy dopadnie cię katar, zwróć uwagę na to, co jesz. Unikaj owoców śluzotwórczych, takich jak banany, pomarańcze czy winogrona, które mogą nasilać objawy. Wybieraj produkty wspierające układ odpornościowy i stawiaj na lekkostrawne posiłki. Dzięki temu szybciej poczujesz się lepiej i unikniesz powikłań. Dbaj o siebie, bo zdrowie zaczyna się od talerza.

Zobacz też:

Nie wyrzucaj spleśniałych pomidorów. Zdziwisz się, jak możesz je wykorzystać

Te owoce zatrzymują młodość. Obniżają cholesterol i wzmacniają serce, a jemy je rzadko

Tym myją meble Koreanki. Wszystko lśni, jak nowe

Idź do oryginalnego materiału