Sezon przeziębień przez cały czas trwa. Warto więc znać domowe sposoby na to, jak wzmocnić organizm podczas infekcji i złagodzić objawy towarzyszące jej. W tym celu wystarczy przygotować biały napar, który nie tylko jest bardzo skuteczny, ale i dobrze smakuje. Przyrządzenie go jest niezwykle proste. Podpowiadamy, jak go zrobić.
Jak biały napar wpływa na nasz organizm? Jego składniki mają wiele adekwatności
Chcąc pozbyć się przeziębienia, warto przygotować tak zwany biały napar. Jest to napój, który łączy w sobie laski cynamonu, goździki, imbir, szafran oraz anyż. Dodatkowo możemy ten zdrowy płyn dosłodzić miodem. Będzie to idealne połączenie z korzennymi smakami, które pozwoli nam cieszyć się nie tylko świetnie wpływającym na zdrowie, ale i smacznym napojem.
Biały napar działa następująco na nasz organizm:
- ułatwia wykrztuszanie - dzięki goździkom i anyżowi,
- poprawia trawienie - dzięki imbirowi, goździkom, cynamonowi oraz szafranowi,
- działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie - dzięki goździkom,
- rozgrzewa - dzięki imbiru, goździków oraz cynamonu,
- łagodzi ból gardła - poprzez obecność miodu oraz goździków,
- ma działanie antybiotyczne - ze względu na zawartość goździków, imbiru, cynamonu oraz szafranu.
Wobec tego jest to idealna mieszanka, gdy jesteśmy przeziębieni. Dzięki temu naparowi złagodzimy uciążliwe objawy oraz wesprzemy organizm w walce z infekcją.
Czytaj również: Ćwiczenia rozciągające dla seniorów - wystarczy kilka minut dziennie, aby wzmocnić stawy
Biały napar - jak go przygotować? To prostsze niż myślisz
Przyrządzenie białego naparu nie jest skomplikowane. Z podanych proporcji przygotujemy jeden kubek napoju, więc jeżeli chcemy mieć go więcej, wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość składników. W dodatku warto zmieniać ich proporcje w zależności od tego, na jakich adekwatnościach nam zależy i modyfikować przepis według swoich potrzeb.
Do przyrządzenia jednej porcji białego naparu, będziemy musieli wyposażyć się w:
- 3 cm korzenia imbiru,
- 1 gwiazdkę anyżu,
- 3 cm laski cynamonu cejlońskiego,
- 8 goździków,
- 2 nitki szafranu,
- miód, który dodajemy do smaku.
Pierwszym krokiem jest obranie imbiru i pokrojenie go na cienkie plasterki. Następnie wkładamy go do kubka i dodajemy resztę składników (oprócz miodu). Całość zalewamy wrzątkiem, przykrywamy kubek talerzykiem i parzymy napar przez kwadrans. W momencie, gdy napój ostygnie do około 40 stopni Celsjusza, dopiero wtedy dodajemy miód, aby zachował on swoje adekwatności. Napar należy pić od razu, póki jest świeży i ciepły.
Zobacz też:
Muchy już pojawiają się w mieszkaniach. Tak skutecznie je odstraszysz
Gołębie brudzą na parapecie? Tak skutecznie je odstraszysz
Nie możesz doczyścić brodzika i kabiny prysznicowej? Ten tani sposób stosują choćby w hotelach