Ryba po grecku to popularna potrawa świąteczna, która pojawia się na wielu polskich stołach. To kawałki ryby lub filety rybne z duszonymi warzywami, podawane na ciepło lub na zimno. Zwykle potrawę wykonuje się z dodatkiem marchewki, pietruszki, cebuli, selera oraz koncentratu pomidorowego.
Warto jednak nieco urozmaicić coroczny przysmak i tym razem przygotować rewelacyjną alternatywę. Ryba po hawajsku świetnie łączy w sobie smak słodki, pikantny i kwaśny. Na pewno okaże się hitem świątecznego stołu. Jak ją przygotować?
Ryba po hawajsku. Nowy smak na wigilijnym stole
Ryba po hawajsku wyróżnia się świetnie zbalansowanymi smakami. Jest lekko ostra, dzięki cebuli i papryczce chilli, a jednocześnie kwaskowata, dzięki koncentratowi pomidorowemu. Ananas z kolei zapewnia nieco słodyczy. Wszystko to tworzy zgrabną całość, która każdemu posmakuje. Kto był przyzwyczajony do ryby po grecku na święta, z pewnością z ciekawością powita na stole rybę po hawajsku.
Co więcej, rybę po hawajsku zdecydowanie łatwiej i szybciej przygotować. Nie trzeba bowiem mozolnie trzeć jarzyn na tarce. Fani łososia z pewnością będą zachwyceni, bo właśnie ta ryba idealnie sprawdzi się do przygotowania potrawy. Podobnie jak w przypadku ryby po grecku, wersja po hawajsku również może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Przepis na rybę po hawajsku. Jak ją przygotować?
Przepis na rybę po hawajsku jest banalnie prosty. Każdy sobie z tym poradzi i zabłyśnie przy wigilijnym stole talentem kulinarnym. Czego będziemy potrzebować, by przygotować potrawę?
Składniki:
- 6 kawałków świeżego łososia lub innej ryby (co najmniej 0,5 kg),
- marynowana papryka czerwona w słoiku,
- ananasy w puszce,
- 3 małe cebule,
- koncentrat pomidorowy (mały słoik),
- keczup pikantny (3-4 łyżki),
- sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny grubo zmielony i chilli dla smaku.
Przygotowanie:
- Filety rybne wystarczy pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem cytrynowym dla lepszego smaku, a następnie usmażyć na patelni, na oleju rzepakowym.
- Rybę zdejmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ananasy oraz marynowaną paprykę. Produkty te dusimy przez kilka minut, często mieszając.
- Wszystkie podsmażone składniki łączymy w większej misce, a następnie zalewamy niewielką ilością syropu z ananasa z puszki. Do miski dodajemy jeszcze koncentrat i keczup, a także resztę przypraw. Finalnie sos powinien być zbalansowany w smaku, lekko słodki, lekko kwaśny i lekko pikantny.
Do gotowego sosu dodajemy podsmażone kawałki ryby. Całość lekko mieszamy i gotową potrawę możemy podawać na stół.
Zobacz też:
Ewa Wachowicz robi gotowany sernik. Jest dużo smaczniejszy niż klasyczny
Robi się w pięć minut, a znika w dwie. Idealna pasta do kanapek na śniadanie
Już nie zjem pieczeni i klusek z innym sosem. Jest lepszy, niż z restauracji











