W tym roku warto postawić na klasyczny włoski przysmak, który od pokoleń towarzyszy świątecznym spotkaniom i zachwyca swoją lekkością oraz wyjątkowym smakiem. Idealnie sprawdzi się jako przekąska do bożonarodzeniowej kawy. Ten przepis pokocha cała rodzina.
Jaki wypiek będzie idealny na święta? Włosi uwielbiają to ciasto
Szukając inspiracji na wyjątkowy deser na święta, warto przyrządzić coś, co jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli włoskich świąt. Mowa o panettone, czyli wysokim, puszystym cieście drożdżowym, wywodzącym się z Mediolanu. Jego tradycja związana jest z czasem, gdy takie składniki jak jajka, masło, miód czy kandyzowane owoce były dostępne tylko od święta.
Wobec tego przyrządzenie tego ciasta miało podkreślać uroczysty charakter rodzinnego spotkania. Z tego właśnie powodu panettone od początku było wypiekiem przeznaczonym wyłącznie na najważniejszy moment roku.
Klasyczna wersja tego wypieku wzbogacona jest o rodzynki oraz kandyzowane skórki cytrusów, jednak prawie każda włoska rodzina urozmaica ten przepis po swojemu. Dzięki temu istnieje wiele różnych wariacji dotyczących tego przepisu.
Czego potrzebujesz do zrobienia panettone? Oto lista składników
Przyrządzenie babki panettone wymaga cierpliwości, ponieważ zajmuje ono nam dwa dni. Wobec tego listę niezbędnych składników warto podzielić według kolejności użycia. Pierwszego dnia, musimy wyposażyć się w:
- 20 g świeżych drożdży,
- 195 g mąki pszennej,
- 200 ml letniej wody.
Z kolei w drugim dniu, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 400 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych droższy,
- 90 g cukru,
- 110 g miękkiego masła,
- 4 jajka,
- 120 ml letniej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 80 g rodzynek,
- 80 g suszonej żurawiny,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Czytaj również: Jajka smaż tylko na tym tłuszczu. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny
Jak zrobić panettone? To czasochłonny, ale prosty przepis
Przygotowanie ciasta w pierwszym dniu polega na wymieszaniu drożdży oraz letniej wody. Następnie przesiewamy mąkę i całość dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i przekładamy ciasto w ciepłe miejsce, pozostawiając je na 12 godzin.
Kolejnego dnia sięgamy po dużą miskę i umieszczamy w niej drożdże, zalewając je letnią wodą. Gdy się rozpuszczą, dodajemy do tego nasze odstane ciasto z pierwszego dnia. Dorzucamy pozostałe składniki, pomijając suszoną żurawinę, skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość powoli i odkładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Po wyrobieniu go przykrywamy miskę i pozostawiamy na godzinę, by ciasto wyrosło. Następnie sparzamy rodzynki i żurawinę. Dodajemy je do naszego wyrośniętego ciasta oraz dorzucamy skórkę pomarańczową.
Całość ponownie zagniatamy i przekładamy do wysokiej foremki (jeżeli nie mamy foremek do panettone, możemy wykorzystać klasyczne tortownice o średnicy 13 cm, ustawiając wewnątrz wysoki komin zrobiony z papieru do pieczenia). Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 35 minut.
Zobacz też:
Ma mało ości i nie śmierdzi tranem. Ta ryba powinna królować na świątecznym stole
Wigilijna zupa z Kresów zachwyca smakiem od pierwszej łyżki. Prosta, a robi furorę na stole
Śledzie mocz dokładnie tyle. Będą miękkie i odpowiednio słone






![Ten trik uratuje ci sernik aż do Trzech Króli. Mało kto o nim wie [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2024/07/Ciasto.jpg)







